Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

435 - Άδικη και αδικαιολόγητη η προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ

Τι θα κάνουν οι αρχές αν στην φυλακή αρχίσουν να τον επισκέπτονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, Αρχηγοί άλλων Εκκλησιών ή και Κρατών, προσωπικότητες και χιλιάδες από όλο τον κόσμο, μαρτυρώντας για το γνήσιο αγιορείτικο ήθος του;

Για τη Romfea.gr, Σπύρος Μπαζίνας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε, παραμονές Χριστουγέννων, η είδηση ότι το δικαστικό συμβούλιο Εφετών Αθηνών ήρε την διαφωνία ανάμεσα στον Εισαγγελέα και στην Ανακρίτρια, αποφασίζοντας την προφυλάκιση το Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενου του Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες Μονές της Ορθοδοξίας σε όλη την οικουμένη.

Δεν είναι ακόμη γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο σε αυτή την απόφαση.

Όμως, όπως γράφηκε (βλ. σχόλιο Χρ. Κοσμίδη στην «Romfea.gr» 23.12.2011), σύμφωνα με τον νόμο, προφυλάκιση επιτρέπεται μόνο όταν ο κατηγορούμενος είναι αγνώστου διαμονής, ετοιμάζεται να διαφύγει, έχει ιστορικό φυγόδικου η φυγόποινου, ή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Το τελευταίο δε περιστατικό πρέπει να προκύπτει από ειδικώς αναφερόμενα περιστατικά του πρότερου βίου του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αδικήματος που του αποδίδεται.

Υπάρχει καμία αμφιβολία σε οποιοδήποτε νουνεχή άνθρωπο ότι οι λόγοι αυτοί δεν μπορούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ; Ο Γέροντας Εφραίμ αποτελεί μια παγκόσμια αναγνωρισμένη πνευματική μορφή της Ορθοδοξίας που μόλις προ ολίγων εβδομάδων δόξαζε την Ελλάδα στην Ρωσία και γύρισε για να ποιμάνει το ποίμνιο του και συμπαρασταθεί στον χειμαζόμενο λαό.

Όπως γράφηκε, (βλ. «Ρομφαία», 14.11.2011), τα έσοδα από το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη από εκατομμύρια Ρώσους θα διατεθούν για να ενισχυθούν τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Έχει έντονη πνευματική και κοινωνική παρουσία στην Χώρα και οι εκδηλώσεις αγάπης και αφοσίωσης του πιστού λαού στο πρόσωπο του είναι κοινά γνωστές (βλ. «Romfea.gr» 31.10., 19. και 26.11.2011).

Πρόσφατα, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, δήλωσε με παρρησία (ενώ άλλοι κρύβονται, ως μη όφειλαν) ότι ο Γέροντας Εφραίμ ζει και αναπνέει μέσα στην γνήσια αγιορείτικη παράδοση, που διδάχτηκε από τον πολιό Γέροντα του Ιωσήφ, πνευματικό τέκνο του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, του νέου πολιστή του Αγίου Όρους και των Μοναστηριών όλου του κόσμου.

Είναι τεράστια η χιλιετής πνευματική, εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική πρόσφορα του Βατοπαιδίου, υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Γέροντα Εφραίμ την τελευταία εικοσαετία. Χωρίς υπερβολή, το Βατοπαίδι είναι κυριολεκτικά ο μέγας ευεργέτης της Ελλάδος.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα γης που το Βατοπαίδι δώρισε στο ελληνικό Κράτος για την αποκατάσταση ακτημόνων (εκατομμύρια τα στρέμματα γης που δώρισε το Άγιον Όρος). Χιλιάδες οι προσκυνητές που παραμυθούνται και οικοδομούνται στο Βατοπαίδι κάθε χρόνο (πάνω από εκατομμύριο στο Άγιον Όρος).

Εκατομμύρια οι πιστοί σε όλη την οικούμενη που αποβλέπουν προς το Άγιον Όρος στο σύνολο του (μαζί με το Βατοπαίδι) ως την κιβωτό που διασώζει έως σήμερα την εμπειρία της πνευματικής παράδοσης του Χριστιανισμού.

Αυτή η εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως ναυαγοσωστικό για την Ελλάδα και τον κόσμο όλο. Πως γίνεται το δικαστικό συμβούλιο με την προφυλάκιση να απορφανίζει το Βατοπαίδι και να ενοχοποιεί στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα Αγιορείτη Μοναχό, προτού καν δικαστεί και καταδικαστεί, και μαζί του όλο το Άγιον Όρος και την Εκκλησία;

Τι θα κάνουν οι αρχές αν στην φυλακή αρχίσουν να τον επισκέπτονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, Αρχηγοί άλλων Εκκλησιών ή και Κρατών, προσωπικότητες και χιλιάδες από όλο τον κόσμο, μαρτυρώντας για το γνήσιο αγιορείτικο ήθος του; Πως είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά ενώ στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης συγκαταλέγεται ένας από τους βασικούς διώκτες του Βατοπαιδίου;

Όσον αφορά την διαμονή του Γέροντα Εφραίμ, υπάρχει πιο γνωστή και αναγνωρίσιμη διαμονή στην παγκόσμια Ορθοδοξία από το Άγιον Όρος και το Βατοπαίδι;! Είναι δυνατόν να υποστηριχτεί ότι θα εγκαταλείψει το καθήκον του, το οποίο πιστά επιτελεί επί μακρά σειράν ετών στην Μονή της μετανοίας του, και θα γίνει ξαφνικά αγνώστου διαμονής;!

Θα εγκαταλείψει τα πνευματικά του τέκνα και τον λαό που συρρέει στο Βατοπαίδι σε ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα για την άδικη δίωξη του; Τέλος, ποιά αδικήματα μπορεί να τελέσει και είναι τόσο επικίνδυνος ώστε να προφυλακισθεί; Πως μπορεί να διαπράξει άλλη απιστία κατά του δημοσίου, αφού πλέον πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί φοβούνται να του πουν και καλημέρα;!

Πως μπορεί να διαπράξει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού οι λογαριασμοί της Μονής παραμένουν δεσμευμένοι, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία παράνομη συναλλαγή;! Η εξομοίωσή του με καθ΄ έξιν εγκληματίες ξεπερνά όχι μόνο νομική αλλά και κάθε λογική κρίση!

Είναι δυνατόν οι ελληνικές δικαστικές αρχές να αποφασίζουν την προφυλάκιση ενός Αγιορείτη Μοναχού, ενώ (με το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης) επικίνδυνοι εγκληματίες αφήνονται να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να τρομοκρατούν τον λαό;

Ο Αγιορείτης Μοναχός, που η παρουσία του και η μαρτυρία ζωής του στον σύγχρονο κόσμο αναπαύει εκατομμύρια Έλληνες και ορθόδοξους από όλη την οικούμενη, είναι το πρόβλημα για την ελληνική έννομη τάξη;!

Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προφυλάκιση, η προφυλάκιση είναι αδικαιολόγητη. Παρέλκει δε κάθε λεπτομερής συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης.

Δεν δικαιολογείται δε η προφυλάκιση, ακόμη κι αν υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ενοχής, εφόσον δεν είναι αγνώστου διαμονής, ύποπτος φυγής η τέλεσης άλλων αδικημάτων.

Αλλά μήπως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την τέλεση αδικήματος; Ποια είναι η κύρια κατηγορία κατά του Γέροντα Εφραίμ;

Ότι δήθεν, ενώ γνώριζε ότι η Βιστωνίδα δεν ανήκει στην κυριότητα της Μονής, άσκησε πιέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, δημοσίους λειτουργούς και νομικούς συμβούλους του κράτους να αναγνωρίσουν την κυριότητα υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου και στη συνέχεια να ανταλλάξει αυτή με ακίνητα του Δημοσίου (τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι παντελώς έωλα και αναπόδεικτα).

Μήπως παραβλέπεται το γεγονός ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η πολιτεία αναγνώρισε δύο φορές ότι ιδιοκτήτρια της Λίμνης Βιστωνίδας είναι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ότι επιφανείς νομικοί τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα έχουν γνωμοδοτήσει υπέρ των δικαίων της Μονής; Μήπως παραθεωρείται το γεγονός ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί σήμερα ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών δικαστηρίων.

Πως προχωρεί σε προκαταρκτική κρίση ένα δικαστικό συμβούλιο για ένα θέμα το οποίο είναι της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων και στο οποίο τα πολιτικά δικαστήρια δεν έχουν εκδώσει ακόμη τελεσίδικη απόφαση;

Έλαβε υπόψη του το δικαστικό συμβούλιο την πρόταση της Μονής να επιστραφούν όλα τα ακίνητα και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού να κριθεί από τα πολιτικά δικαστήρια, πράγμα που κρίθηκε νόμιμο από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έγινε δεκτό από τον τέως Υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου;

Έλαβε υπόψη του το δικαστικό συμβούλιο ότι ο Υπουργός Οικονομικών που διαδέχθηκε τον κ. Παπαθανασίου, κ. Παπακωνσταντίνου, ανακάλεσε την απόφαση του προκατόχου του και οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια; Ποιος προκαλεί ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ο Γέροντας Εφραίμ ή ο κ. Παπακωνσταντίνου που σε μία περίοδο κρίσης για την Ελλάδα δεν δέχθηκε να πάρει πίσω τα ακίνητα (συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού ακινήτου) που του προσέφερε η Μονή;

Έλαβε υπόψη του το δικαστικό συμβούλιο ότι ο Γέροντας Εφραίμ θα διέπραττε απιστία μόνο αν δεν υπερασπιζόταν τα δίκαια της Μονής του και δεν διεκδικούσε την περιουσία της Μονής.

Γιατί έσπευσε το δικαστικό συμβούλιο να προφυλακίσει ένα σεβάσμιο Γέροντα και μαζί του τον πιστό λαό, το Άγιον Όρος και την Εκκλησία παραμονή Χριστουγέννων, μετατρέποντας τα Χριστούγεννα σε Μεγάλη Πέμπτη για τον πιστό λαό (που θα περιμένει πάντως την ανάσταση); Δεν σκέφτηκαν καθόλου οι δικαστές τους συνειρμούς που θα προκαλέσουν στον λαό ότι ενεργούν κατ’ εντολή αυτών που βυσσοδομούν κατά της Εκκλησίας βγάζοντας τα απωθημένα τους κάθε χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα;

Αν η τυχόν σύλληψη και η διακομιδή του Γέροντα Εφραίμ γίνει θέαμα στις τηλεοράσεις για να διαπομπευτεί εκείνος, το Άγιον Όρος και όλη η Εκκλησία άγιες ημέρες, δεν θα δυσφημιστεί η ελληνική δικαιοσύνη και πολιτεία στο σύνολο της ωσάν να συμμετείχε σε σκηνοθεσία από χολιγουντιανό σκηνοθέτη;

Είναι ατελείωτα τα ερωτήματα στα οποία η μόνη λογική απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει νομικό, ουσιαστικό και ηθικό έρεισμα στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου για την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ, όπως ήδη επισημάνθηκε και από έγκυρους νομικούς και δικαστικούς κύκλους, προσβάλλεται το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και το φιλότιμο, λαού και κλήρου, και εκτίθεται η δικαιοσύνη.

Εν όψει όλων των ανωτέρω, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή να ασκήσει άμεσα αναίρεση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο μόνος που έχει δικαίωμα να ασκήσει ένδικο μέσο κατά του βουλεύματος που αίρει τη διαφωνία μεταξύ Ανακριτή και Εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, και να διασώσει έτσι ο,τι απέμεινε από την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευχή το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επικεφαλής τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, το Άγιον Όρος και σύσσωμη η Εκκλησία της Ελλάδος με επικεφαλής τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο να συμπαρασταθούν ενωμένοι στον Γέροντα Εφραίμ.

Το οφείλουν προς εκείνο ως αδελφό, ακόμη κι αν ήταν ένοχος, αλλά το οφείλουν και στον πιστό λαό και προ πάντων στον Θεό, αλλά και στην Πατρίδα. Για την διωκόμενη Εκκλησία, κλήρο και λαό, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να αντιδράσει πάντα μέσα στα όρια της νομιμότητας, να αφυπνιστεί και, αν χρειαστεί, να μετατρέψει την φυλακή σε τόπο προσκυνήματος, και ό,τι κι αν γίνει, να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας. Όπως σωστά γράφηκε, για τον Γέροντα Εφραίμ, την Βατοπαιδινή Αδελφότητα, το Άγιον Όρος και την Εκκλησία στο σύνολο της, η δοκιμασία αυτή είναι μια ευκαιρία πνευματικών αναβάσεων.

Ο Θεός να ελεήσει τους διώκτες τους. Χριστός γεννάται, δοξάσατε!

http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου