Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

12233 - Σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Δεν διαταράσσουν οι εκλογές την ιερά ησυχία και την πατροπαράδοτη μοναστική ζωή στο Άγιον Όρος. Στο αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, στη Χερσόνησο του Άθω, το εκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει την κατάνυξη και την προσευχή των μοναχών που παραδοσιακά, κατά κανόνα, απέχουν από την ψηφοφορία.
Κάλπες δεν στήνονται στην Αθωνική Πολιτεία, που περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, με περίπου 1.650 μοναχούς.
Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, όπου έβγαλαν αστυνομική ταυτότητα, μπορούν να ψηφίσουν οι μοναχοί.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν έξω από το Όρος, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα των δήμων όπου είναι εγγεγραμμένοι
Οι μοναχοί που θέλουν μπορούν να βγουν έξω αλλά ποτέ δεν επιτρέπει η Ιερά Κοινότητα να στηθούν κάλπες μέσα στο Άγιον Όρος.
Παλιά απαγορευόταν, σήμερα έχουν δικαίωμα, με το νόμο, να συμμετάσχουν στις εκλογές, αλλά δεν πάει κανένας...
Οι ένστολοι του Αγίου Ορους έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν με βάση εκλογικούς καταλόγους στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στην Ουρανούπολη, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος. «Τους διευκολύνουμε. Τους δίνουμε άδεια για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία», ανέφερε στην «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης. «Το ίδιο συμβαίνει με το πολιτικό προσωπικό και τους εποχικούς εργάτες . Μπορούν με το καράβι να βγουν έξω, όποτε θέλουν. Δεν ξέρουμε, όμως, πόσοι και ποιοι πηγαίνουν» είπε.
Αποσπάσματα άρθρου του Βασίλη Παπαναστασούλη στην Ελευθεροτυπία, παραμονές των Ευροεκλογών του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου