Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

4569 - Η σκιά του Άθω. Μια σπάνια φωτογραφίαΗ φωτογραφία αριστερά, είναι η κλασσική φωτογραφία της σκιάς του Άθω, βγαλμένη από την κορυφή του βουνού.
.......Στο βιβλίο του  ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) ο Γεράσιμος Σμυρνάκης την περιγράφει ως εξής: 
.......Ο Άθως κατά την δύσιν του Ηλίου παρουσιάζει τω παρατηρητή και έτερον εξαίσιον θέαμα τόδε:
.......Η σκιά του Όρους προβαλλομένη επί της επιφανείας της θαλάσσης κατά διεύθυνσιν ανατολικήν σχηματίζει πυραμιδοειδή μορφήν, ης η κορυφή κατά πάσαν στιγμήν καθίσταται αιχμηρά, προσπλησιάζουσα τω ορίζοντι. Και ενώ τείνει προς διχασμόν, η αιχμηρά κορυφή ανέρχεται προς τον ουρανόν, πειρωμένη ούτως ειπείν να εισδύση εις τα ουράνια μυστήρια, αφού ήδη ανεμέτρησε τα επί της γης ασθενή έργα των μερόπων.


Τινές υπέθεσαν ότι η σκιά του Όρους προβαλλομένη επί της επιφανείας της θαλάσσης αντανακλάται επί του ουρανίου θόλου ένεκα της διαθλάσεως του φωτός και της σφαιρικότητος της γηΐνου σφαίρας. Αλλά το τοιούτον δεν είναι δυνατόν, διότι το αιχμηρόν της κορυφής της σκιάς θα εξηφανίζετο τότε παντελώς. 
.......Με εντυπωσίασε και δημοσιεύω, πιο κάτω, την φωτογραφία που βρήκα στη σελίδα https://www.facebook.com/groups/myafon/, χωρίς να μπορώ να εντοπίσω τον τόπο που βρισκόταν ο φωτογράφος και την χρονική στιγμή (πρωί ή απόγευμα).

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος6/4/14, 9:48 μ.μ.

  ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος6/4/14, 11:01 μ.μ.

  Πρωί, γύρω στις 10:00 πάνω απο Αγ. Παύλου θα έλεγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ισαάκ Σολωμού7/4/14, 1:54 π.μ.

  Είναι αναμφίβολα από την δυτική πλευρά του βουνού,προς την Αγίου Παύλου.Διακρίνεται καθαρά ο δρόμος μονής-αρσανά,ο χείμαρρος του αγιοπαυλίτικου λάκκου και ο ερειπωμένος πύργος της παραλίας.Συμπερασματικά,ο ήλιος βρίσκεται ανατολικά,άρα είναι πρωΐ,ίσως 9 με 10 η ώρα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι Αγιορείτες μοναχοί λένε ότι με την ανατολή του ηλίου (όπως δείχνει η φωτό αλλά πιο νωρίς ακόμα) η Σκιά από τον Άθω είναι τόσο μεγάλη που η "μύτη" της ακουμπάει (δείχνει μάλλον) σε ένα νησί των Β. Σποράδων !
  Το νησί αυτό πήρε την ονομασία του από αυτό το γεγονός και λέγεται Σκιά-Άθως = Σκιάθος !!!
  ΧρήστοςΠαπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή