Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

4584 - Καταπλέει αύριο στον όρμο της Ι. Μ. Βατοπαιδίου το Ρωσικό ιστιοφόρο Μιρ



Την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι 2014, το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μιρ» («Ειρήνη») πραγματοποιεί τον πλου «Δόξα στον Ρωσικό Στόλο!», στα πλαίσια του εορτασμού των τριακοσίων ετών από την πρώτη νίκη στην ιστορία του ρωσικού Στόλου, υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Πέτρου, κατά των Σουηδών, πλησίον της χερσονήσου Χάνκο (παλαιά ρωσική ονομασία της οποίας είναι “Γκαγγούτ”), το 1714.

Το ταξίδι υποστηρίζεται από την Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία. Με την αφορμή αυτή, οι αγιογράφοι του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Πετρούπολη, φιλοτέχνησαν την Εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου. Ο ναός ανεγέρθη με διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου, εις ανάμνησιν της λήξης του Βόρειου Πολέμου και των δύο νικών κατά του σουηδικού στόλου στο Χάνκο. Η εικόνα θα καθαγιασθεί στο Άγιο Όρος στις 10 Απριλίου, και έπειτα θα εγκατασταθεί στο ιστιοφόρο «Μιρ», για να διαπλεύσει μαζί του στους τόπους της ναυτικής δόξας του ρωσικού Στόλου.
Από τις 8 Απριλίου ως τις 11 Απριλίου, το ιστιοφόρο «Μιρ» θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και το απόγευμα της 12ης Απριλίου θα προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Το Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη
Κατά την παραμονή του σκάφους στα ελληνικά λιμάνια, θα διεξαχθεί σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένων σε μεγάλες ναυμαχίες του ρωσικού Στόλου. Η εξόρμηση θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όταν το ιστιοφόρο «Μιρ» επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου