Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

4663 - Ιστοσελίδα καταγράφει τα μοναστήρια της Ελλάδος



Μια ομάδα νέων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για την καταγραφή και προβολή των ιερών προσκυνημάτων της χώρας, εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία και μια φιλόδοξη προσπάθεια προκειμένου τα περισσότερα μοναστήρια της Ελλάδας να χαρτογραφηθούν και να παρουσιαστούν σε μία καλαίσθητη ιστοσελίδα. Πρόκειται για το σάιτ www.monastiria.gr.

Στόχος των νέων από τη Λάρισα, που φρόντισαν να πάρουν την ευλογία της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι η διαδικτυακή πύλη monastiria.gr να αναδείξει τον πλούτο της Ορθόδοξης μοναστηριακής παράδοσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και να αποτελέσει έναν σύγχρονο προσκυνηματικό οδηγό, σεβόμενη πρωτίστως την ιερότητα των μονών. Κύριο «σύνθημα» της ιστοσελίδας είναι το «Ελλάδα: Τόπος αγιότητας και πνευματικών θησαυρών».
Από τις 500 περίπου ιερές μονές και προσκυνήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, πάνω από 230, αυτή τη στιγμή, προβάλλονται με κείμενο και φωτογραφίες, παρέχοντας πληροφορίες στον ενδιαφερόμενο επισκέπτη-προσκυνητή. Ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μπορεί να «επισκεφθεί» τα μοναστήρια με δύο επιλογές αναζήτησης, τόσο με το όνομα του μοναστηριού, όσο και με το χάρτη της Ελλάδας.
Μάλιστα, η καινοτομία του σάιτ έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά επιχειρείται κάτι ανάλογο στο ίντερνετ, ενώ ταυτόχρονα τα περισσότερα κείμενα των μοναστηριών θα είναι μεταφρασμένα στις 10 πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Για το λόγο αυτό, το monastiria.gr είναι ήδη εθελοντής συνεργάτης του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του ΕΟΤ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου