Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

3834 – Το 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας: «Άγιον Όρος και Λογιοσύνη»



Η' ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Άγιον Όρος και Λογιοσύνη
22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013
Αίθουσα Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης
(Εθν. Αμύνης 27)

Με 37 επιστημονικές ανακοινώσεις και μία στρογγυλή τράπεζα θα επιχειρηθεί για πρώτη συνθετική προσέγγιση του φαινομένου της Λογιοσύνης στο Άγιον Όρος, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος της Αγιορετικής Εστίας που εξελίσσεται ως γνωστόν κάθε χρόνο το Νοέμβριο.
Το Πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο το Η´ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιον Όρος και Λογιοσύνη» και την Έκθεση «Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος» που επιμελούνται ο αρχειτέκτονας-συντηρητής Φαίδων Χατζηαντωνίου και ο Προϊστάμενος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών της Αγιορετικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, με Πρόεδρο τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδη, έχει καθορίσει πέντε θεματικές ενότητες για την πληρέστερη δυνατή προσέγγιση και μελέτη του θέματος:
Η Λογιοσύνη στον Βυζαντινό Άθωνα: Φορείς και Ρεύματα.
Αγιορείτες Λόγιοι και Βιβλιοθήκες στο Άγιον Όρος: Μία σχέση αμφίδρομη.
Το Άγιον Όρος κοιτίδα της Λογιοσύνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Λογιοσύνη και Τέχνη στο Άγιον Όρος.
Λογιοσύνη και Άγιον Όρος κατά τη νεότερη περίοδο (19ος – αρχές 20ου αιώνα).

Η Στρογγυλή Τράπεζα με συντονιστή τον κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Δ/ντη Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ έχει ως θέμα «Πνευματικά Ρεύματα, Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος».
Την κεντρική εισήγηση  του Συνεδρίου θα κάνει ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης με θέμα ««Η Αθωνική Λογιοσύνη (10ος-19ος αι.). Απόπειρα για ένα ιστορικό διάγραμμα».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουν ενταχθεί και δύο σημαντικές εκδόσεις:
Το Αγιορειτικόν Πανάγιον, καρπός συνεργασίας 8 επιστημόνων υπό την εποπτεία του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Συμεών Πασχαλίδη
Η φωτοαναστατική έκδοση «ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΣ ΕΡΓΑ. Θεολογικά-Ιστορικά-Μεταφράσεις», με κείμενα και αποσπάσματα από έργα του Ευγενίου Βουλγάρεως και εκτεταμένο εισαγωγικό σημείωμα για τον Ευγένιο Βούλγαρη και το έργο του από τον κ. Σ. Πασχαλίδη.

Στη σημασία του Συνεδρίου και του θέματος που έχει επιλεγεί αναφέρεται η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:
Ήδη από τις απαρχές της κοινοβιακής ιστορίας του Αγίου Όρους καταγράφεται στις πηγές μια ιδιαίτερη όψη του, ενταγμένη στην ευρύτερη πνευματική υπόσταση του Αγιορειτικού μοναχισμού, με την εμφάνιση λογίων μοναχών που συχνά προέρχονταν από αριστοκρατικά περιβάλλοντα και είχαν λάβει κατά τον πρότερο βίο τους υψηλή παιδεία στα μεγάλα κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη. Το στοιχείο αυτό λειτούργησε καθοριστικά στα πνευματικά και λογοτεχνικά ενδιαφέροντά τους και αποτυπώθηκε στο έργο τους και μετά την έλευσή τους στο Άγιον Όρος.
Επιπλέον, η λογιοσύνη προσώπων που εγκαταβίωσαν στον Άθωνα και που ενίοτε σχετίζονται με την ίδρυση μονών εντός και εκτός αυτού, επέδρασε στην όλη πνευματική συγκρότηση και φυσιογνωμία του Αγιορειτικού μοναχισμού και σχετίζεται άμεσα με την πνευματική και καλλιτεχνική ανάπτυξη που γνώρισε το Άγιον Όρος ανά τους αιώνες. Συχνά τα πρόσωπα αυτά επιδόθηκαν σε σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο που, παράλληλα με την πρωτεύουσα στόχευσή του, αναδεικνύει με έμφαση σημαντικές συνιστώσες της βυζαντινής λογιοσύνης. Άμεσος μάρτυρας αυτής της τάσεως καθίστανται και οι Αγιορειτικές Βιβλιοθήκες, ταμεία όχι μόνο πνευματικής παιδείας και θεολογικής σοφίας αλλά και θύραθεν, αφού αρκετά χειρόγραφα, ήδη από την αφετηρία της κοινοβιακής ιστορίας του Άθωνος, έχουν αποκλειστικά «κοσμικό» περιεχόμενο (λογοτεχνικό, ιατρικό, γεωγραφικό, μαθηματικό, νομικό κ.ά.).

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που αρχίζουν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 13:00 και συνεχίζονται το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Συνεδρίων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 – Θεσσαλονίκη).


Πληροφορίες
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Εγνατίας 109 – Θεσσαλονίκη
Τ. 2310263308 | F. 2310250648
agestia@otenet.gr | www.agioritikiestia.gr



Σχετικό:
Τα προηγούμενα Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία, είναι τα εξής:

«Άγιον Όρος: Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η διαχρονική συμβολή των Καρυών» 
(Οκτώβριος 2006)

«Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιο Όρος 1405-1930»  
(Δεκέμβριος 2007)

«Από το Διονύσιο εκ Φουρνά στον Φώτη Κόντογλου και στα Σύγχρονα Εικονογραφικά Εργαστήρια του Αγίου Όρους».  
(Νοέμβριος 2008)

«Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και η εποχή του. 200 χρόνια από την κοίμηση του»  
(Νοέμβριος 2009)

«Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ» αφιερώνεται στη μνήμη του Αρχιτέκτονα Παύλου Μυλωνά 
 (Οκτώβριος 2010)

«ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΟΝ 15ο και 16ο ΑΙΩΝΑ» 
(Νοέμβριος 2011)

«ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ»
(Νοέμβριος 2012)

2 σχόλια:

  1. Παρακαλώ, υπαρχουν τα πρακτικα΄του 8ου Συνεδρίου?

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 3887 - Οι περιλήψεις των 37 επιστημονικών ανακοινώσεων του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας (22-24/11/2013)
      http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2013/11/3887-37-8-22-24112013.html

      Διαγραφή