Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

2052 - Ουρές για το «Άξιον Εστι»



 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 16/10/2012 
Από τα χαράματα και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα πιστοί απ' όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό -ακόμη και ετερόδοξοι- σχηματίζουν μια τεράστια ουρά μέσα στην εκκλησία, η οποία πολλές φορές φτάνει ακόμη και μέχρι την πύλη του ναού, και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ιερέων του ναού, ο μέσος όρος παραμονής στην ουρά κυμαίνεται αυτές τις πρώτες μέρες του προσκυνήματος από μισή έως και μία ώρα.
Όπως ανέφεραν ακόμη στον «Α» ιερείς του ναού, ο περισσότερος κόσμος προσέρχεται στο ναό τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ, ενώ το μεσημέρι (από τις 3 μ.μ. και μέχρι λίγο μετά τις 5 μ.μ.) η προσέλευση μειώνεται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και αρκετά λιγότερη ώρα παραμονής στην ουρά. Εγκυοι, μητέρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, άτομα σε πολύ προχωρημένη ηλικία, καθώς και ασθενείς παίρνουν προτεραιότητα και προσκυνούν το «Αξιον Εστί», χωρίς να χρειάζεται να πάρουν θέση στην ουρά. Μετά το προσκύνημα στην εικόνα δίνεται από το διάκονο του ναού στον κάθε πιστό μια μικρογραφία σε χαρτί του «Αξιον Εστί», ενώ, σύμφωνα με τους ιερείς, οι περισσότεροι από τους προσκυνητές είναι νέοι σε ηλικία, κάτω από 35 ετών. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι αύριο στις 9.30 το βράδυ και μέχρι τις πρωινές ώρες θα τελεστεί αγρυπνία στο ναό, την οποία θα τελέσουν Αγιορείτες πατέρες.
Ελληνες και αλλοδαποί
Άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα προσέρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα «Αξιον Εστί». Πολλοί πιστοί έχουν καταφτάσει από την Αθήνα και την Πελοπόννησο, ενώ δεν είναι λίγοι οι προσκυνητές από τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κρήτη, τα άλλα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και την Κύπρο.
Επίσης, μέχρι στιγμής την εικόνα έχουν προσκυνήσει πολλοί Ρώσοι, Σέρβοι και Βούλγαροι, ενώ δε λείπουν και οι ετερόδοξοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καθολικοί. Μάλιστα, χτες επισκέφτηκε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και προσκύνησε την εικόνα ομάδα καρδιναλίων από την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου