Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

496 - Σκάνδαλο είναι η άδικη φυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ

.........Μεγάλη θλίψη και έκπληξη προκάλεσε η άδικη προφυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ. Ένας καταξιωμένος Καθηγούμενος, που ανόρθωσε κυριολεκτικά την καταρρέουσα μεγάλη αγιορείτικη Μονή του Βατοπαιδίου προφυλακίζεται, χωρίς να έχει δικαστεί και να καταδικαστεί από την δικαιοσύνη.
.........Ποιος κινδυνεύει από τον Γέροντα Εφραίμ, για να κλειστεί αυτός στις φυλακές ως επικίνδυνος εγκληματίας;
.........Μήπως υπάρχει κίνδυνος να ανορθώσει άλλη αδελφότητα σαν αυτήν που συγκρότησε στο Βατοπαίδι με τους εκατόν είκοσι χαριτωμένους μοναχούς, που φιλοξενούν και διακονούν καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα προσκυνητές με πλήρη αυταπάρνηση;
.........Μήπως δεν έπρεπε να φροντίσει για την πνευματική αλλά και την υλική υποστήριξη της μονής του ως ηγούμενος;
.........Ο ηγούμενος μιας κοινοβιακής μονής, και μάλιστα τόσο μεγάλης σε κτίσματα και μοναχούς, αλλά και με τόσο πολλές ανάγκες, δεν είναι ένας απλός ερημίτης που έχει να φροντίσει μόνο για το κελλί του.
.........Είναι ταυτόχρονα ένας διαχειριστής μιας ανεκτίμητης θρησκευτικής και εθνικής παρακαταθήκης με παγκόσμια ακτινοβολία, που οφείλει να την διαφυλάσσει και να την προασπίζεται με υπευθυνότητα ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
.........Ο ηγούμενος Εφραίμ έχει αδιαμφισβήτητο εκκλησιαστικό ήθος, απόλυτη ακτημοσύνη και απεριόριστη αγάπη προς τους συνανθρώπους του, ακόμα και προς τους εχθρούς του.
.........Ο ίδιος δεν διαχειρίζεται προσωπική αλλά δημόσια περιουσία, με πολύ ευρύτερη και σημαντικότερη σπουδαιότητα από πολλές άλλες περιουσίες δημοσίου δικαίου.
.........Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να κατηγορείται ότι έβλαψε το Δημόσιο;
.........Η άδικη και προκλητική προφυλάκισή του είναι σε τελική ανάλυση τίτλος τιμής γι̕ αυτόν, αλλά και κρίμα αδικίας για τους επικριτές του.
.........Σκάνδαλο είναι η άδικη προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Γεώργιος Μαντζαρίδης
Ομότιμος Καθηγητής
Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10476:-q-------q&catid=43:2011-04-16-11-54-50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου