Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

595 - Η απουσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους


.........Τον Ιούνιο του 1963 η Οικουμενική Ορθοδοξία εξεδήλωσε τον σεβασμό της προς το Άγιον Όρος συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα για την συμπλήρωση 1.000 ετών από της ιδρύσεως της πρώτης μεγάλης Μονής, της Μεγίστης Λαύρας. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου του Γ΄.


.........Στο φύλλο της 6-1-2011, η εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13 αναφέρεται στο γεγονός, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Νίκου Κρανιδιώτη «Ανοχύρωτη Πολιτεία»:


.........Το κυπριακό πρόβλημα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις. Για το θέμα αυτό και την ιδιαίτερα προσεκτική στάση που τήρησε το καλοκαίρι του 1963 στις γιορτές της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους ο Πατριάρχης Αθηναγόρας γράφει σχετικά ο Νίκος Κρανιδιώτης στην «Ανοχύρωτη Πολιτεία» (τ. Α', σελ. 74):
.........«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υφίστατο τότε, και λόγω του Κυπριακού και λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, καταθλιπτικές πιέσεις από τις τουρκικές Αρχές. Έτσι ο Πατριάρχης Αθηναγόρας απέφευγε να δώσει αφορμές στις τουρκικές Αρχές, και ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά τις σχέσεις του με το Μακάριο.
.........Γι' αυτό, όταν τον Ιούνιο του 1963, με τις γιορτές της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, συναντήθηκα με τον Αθηναγόρα στις Καρυές, εκείνος με πολλές προφυλάξεις με πλησίασε, και μου παράγγειλε να ιδωθούμε ¨κάπως μυστικά¨ -όπως είπε- στο Πρωτάτο (σημ. εννοεί το Καθολικό;) της Μονής της Μεγάλης Λαύρας. Εκεί, αφού μου εξέφρασε την προσήλωση και την αγάπη του στην υπόθεση της Κύπρου, με παρακάλεσε να διαβιβάσω στον Μακάριο τη γνώμη του, να μην εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, γιατί, όπως μου είπε, ¨οι Τούρκοι ξεσπούν στο Πατριαρχείο¨.
.........Για τον ίδιο λόγο ο Μακάριος δεν μετέσχε στις εορτές της χιλιετηρίδας. ¨Ως ήδη σας διεμήνυσα¨, μου έγραφε σε μια επιστολή του της 11ης Ιουνίου 1963, ¨δεν θα μεταβώ εις τας εορτάς του Αγίου Όρους, διότι πιθανώς να παρεξηγηθή υπό των Τούρκων η συνάντησίς μου μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου¨».

http://www.paraskevi13.com/?p=15433




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/1/12, 1:02 μ.μ.

    Η πολιτική κατευνασμού των τουρκικών ορέξεων δια μέσου της υποχωρητικότητας,είχε πάντα ολέθρια αποτελέσματα για τον Ελληνισμό.Η ιστορία είναι εδώ και το αποδεικνύει.Μετά το 1963,ήρθε το επάρατο 1964 και για την Κύπρο και για την Κωνσταντινούπολη(και για την Ιμβρο,την Τένεδο κλπ).Και μετά ήρθε το 1974,τα Ιμια,η εθνική ντροπή της παράδοσης Οτσαλαν κ.ά.Και το καταστροφικό είναι ότι συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο ακόμη και σήμερα.Οικ.Πατριαρχείο,ελληνικό κρατίδιο,χριστοφιακή Κύπρος,οι ιδανικοί αυτόχειρες.Ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να μας προφυλάξει σαν έθνος από τους απάτριδες νεοταξίτες,θρησκευτικούς και πολιτικούς.Ευχαριστώ.Ισαάκ Σολωμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή