Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

604 - Ευχές στον μακροβιότερο Αγιορείτη Μοναχό

.........Σήμερα στο Άγιο Όρος εορτάζεται η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη (7/20 Ιανουαρίου). Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες πατέρες και ιδιαίτερα στον μακροβιότερο, ίσως, Μοναχό του Αγίου Όρους, τον π. Ιωάννη τον Χιλιανδαρινό.

.........Ο π. Ιωάννης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1907. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μετανάστευσε στην Αγγλία όπου έμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν μετά τον θάνατο της γυναίκας του ήρθε στο Χιλιανδάρι. Από την ημέρα εκείνη δεν ξαναβγήκε από το Άγιο Όρος.

.........Αν και μεγάλος πατριώτης δεν επισκέφθηκε ποτέ τη Σερβία γιατί, όπως λέει, δεν είναι αυτό που ήξερε, δεν θα του θυμίσει τα παιδικά του χρόνια και πολύ θα θρηνήσει.

.........Η ημέρα του είναι γεμάτη προσευχή και υπακοή.

.........Το διακόνημά του όλα τα χρόνια ήταν κηπουρός. Όλοι θα τον θυμούνται με τα τσουβάλια στα γόνατά του να σέρνεται φροντίζοντας τους κήπους του μοναστηριού.

.........Λάτρης της σερβικής ποίησης, είναι και ο ίδιος ποιητής. Έχει γράψει πολλά βιβλία.

.........Τα βιβλία της φωτογραφίας, πάνω, είναι μια ποιητική συλλογή του μοναχού Ιωάννη Χιλιανδαρινού, με τίτλο «Αλλοδαποί» και αποτελούν μικρό κομμάτι του πλούσιου συγγραφικού του έργου.
.........Το 2009 εγκατέλειψε την γραφομηχανή και συνέχισε να γράφει σε σύγχρονο φορητό υπολογιστή που του χάρισαν οι αδελφοί του στο μοναστήρι!

.........Σήμερα διατηρώντας το χαρούμενο πνεύμα και την οξυδέρκειά του, μονάζει σε εξάρτημα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου στο Άγιο Όρος, προσευχόμενος και προετοιμαζόμενος για την συνάντηση με τον Κύριο, η οποία όπως φαίνεται αργεί πολύ ακόμη.

.........Επιστρέφοντας στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 από το Άγιο Όρος και φτάνοντας με το πλοίο στον αρσανά της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, με έκπληξη αντίκρισα τον πατέρα Ιωάννη τον Χιλιανδαρινό, να βγαίνει από την πόρτα του πάνω ορόφου και να κατευθύνεται σε καρέκλα του μπαλκονιού, για να δει τους ταξιδιώτες και να θαυμάσει σε λίγη ώρα τη δύση του ήλιου στα νερά του Αιγαίου Πελάγους.
.........Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι απ’ αυτή την απρόσμενη «συνάντηση»:








.........Χρόνια Πολλά Γέροντα! Την ευχή σου να έχουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου