Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

9171 - Άγιον Όρος.

Μαλαβέτας Θωμάς,
Άγιον Όρος.
Αθήνα 1943
Η Δάφνη – η «Πύλη του Όρους» – δίνει στον επισκέπτη της μοναστικής πολιτείας το πρώτο ξάφνιασμα. Τα δέκα σπίτια της – μια εκκλησούλα, το τελωνείο, ο αστυνομικός σταθμός, το πανδοχείο, το ακτοπλοϊκό γραφείο, τα δύο μπακάλικα – αποτελούν το οικοδομικό της συγκρότημα, και οι λίγοι τελωνειακοί υπάλληλοι, τα όργανα της τάξης, ο ξενοδόχος, οι μπακάληδες, ο αγωγιάτης και μερικοί εργάτες, ψαράδες και αχθοφόροι μαζί, τον πληθυσμό της. Είναι όλοι συγκεντρωμένοι στη μικρή αποβάθρα όταν φτάνει το πλοίο της γραμμής ή το μικρό βενζινόπλοιο με τους λίγους επιβάτες που προτίμησαν το δρόμο Θεσσαλονίκης-Ιερισσού. Ζητούν νέα του μεγάλου χαλασμού που γίνεται μακριά και που ο αντίλαλός του φτάνει αδύνατος ως εκεί, για να ταράξει για λίγες μόνο στιγμές την εκνευριστική γαλήνη. Σαν περάσουν οι λίγες αυτές στιγμές και το καράβι σαλπάρει για άλλους τόπους, θα σκορπιστούν άλλος στο σπίτι που το φροντίζει μόνος κι άλλος στο πανδοχείο. Πολύ αριά μιλούν μεταξύ τους. Δεν έχουν άλλωστε και θέμα για συζήτηση, αφού ότι είχαν να πουν το είπαν από καιρό και τίποτα καινούργιο δεν παρουσιάστηκε που ν’ αλλάξει τις συνήθειες της μονότονης ζωής. Η πλήξη και η ανία θα κυριαρχήσουν πάλι…

Τις ώρες αυτές της ανίας παρακολουθώ τους ανθρώπους της μικρής πολιτείας. Παραξενεύονται όταν βλέπουν τον ξένο ν’ αδημονεί που δεν μπορεί εύκολα να βρει μέσο για να συνεχίσει το δρόμο του. Γιατί ανησυχεί; Θα ρθει κι αυτή η ώρα. Τώρα, αργότερα, αύριο∙ τι  σημασία έχει; Όλα στον τόπο αυτό έρχονται με την ησυχία τους. Κανένας δεν βιάζεται για τίποτα. 

(Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο του Θωμά Μαλαβέτα, σε ψηφιακή μορφή, εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr)

Λεπτομέρεια φωτ. 
(Θωμάς Μαλαβέτας από την Βικιπαίδεια)
Ο Θωμάς Μαλαβέτας (1900-1944) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδων και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1900 και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία διατελώντας συντάκτης των κυριοτέρων εφημερίδων της γενέτειράς του. Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία υπηρετώντας στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων όπου και τιμήθηκε με το παράσημο Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αυτής εξέδιδε στο μέτωπο την εφημερίδα "Η Φούντα". Από το 1923 άρχισε να εργάζεται στις κυριότερες εφημερίδες της Αθήνας συμπληρώνοντας εικοσαετία στην εφημερίδα "Έθνος" στην οποία τελούσε συντάκτης ύλης.
Όταν ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος το 1940 από τις πρώτες ημέρες ακολουθούσε την πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Έθνος σε όλες τις επιχειρήσεις. Κατά την γερμανική κατοχή έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση εκδίδοντας την εφημερίδα "Δημοκρατική Σημαία".
Παράλληλα ο Θωμάς Μαλαβέτας υπήρξε επί σειρά ετών γραμματέας της Ένωσης Συντακτών.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται πολλές πραγματείες ιστορικού ενδιαφέροντος από εποχής της τουρκοκρατίας και μετέπειτα. Επίσης εξέδωσε το βιβλίο "Άγιον Όρος" στο οποίο εξέθεσε τις εντυπώσεις που του προκάλεσε ο χώρος κατά την εκεί επίσκεψή του.
O Θωμάς Μαλαβέτας δολοφονήθηκε από κομμουνιστές στις 12 Δεκεμβρίου του 1944. Γιος του ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Μαλαβέτας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου