Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

9112 - Αγιορείτες συντάκτες περιοδικών

Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από το βιβλίο του Ι. Μ. Χατζηφώτη,
 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκδ. Δημ. Ν. Παπαδήμα, Αθήνα, 1999.
Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης. Η ψυχή του αγιορειτικού  περιοδικού «Αθωνικοί Διάλογοι», αλλά και αρθρογράφος και σχολιογράφος, υπέρμαχος του μοναχικού ιδεώδους και της ορθοδόξου παραδόσεως. Δημοσιεύματά του έχουν δει το φως στην «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη», την «Παράδοση» κλπ. Διετέλεσε πολλές φορές Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Προσωπικότητα με πανορθόδοξη ακτινοβολία, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο «Μεταξύ Ουρανού και γης». Μελέτησε επίσης τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, του Μακρυγιάννη κ.ά., μετέφρασε πατερικά και φιλοκαλικά κείμενα. Εργάσθηκε επίπονα για την επάνδρωση του Αγίου Όρους.







     Ιάκωβος μοναχός. Ζηλωτής Αγιορείτης. Εκδότης του περιοδικού «Ο Όσιος Σίμων» και του περιοδικού «Άγιος Αγαθάγγελος Εσφιγμενίτης», που είναι συνέχεια του προηγουμένου.




Παύλος μοναχός. Κύπριος ζηλωτής μοναχός, άλλοτε Αγιορείτης. Εξέδωσε στο Άγιον Όρος το 1973-1976 το μηνιαίο δελτίο «Επιστροφή προς τον Θεό», με το σύνθημα: «Να επανέλθη θεάρεστος ένωσις εν τω Εορτολογίω της Ορθοδοξίας». Συνεχίζει (*) την εκδοτική του δραστηριότητα στην Κύπρο με το δελτίο «Η Σωτηρία». (*σημ. εκοιμήθη 14.8.1994)






Θεοδώρητος μοναχός Αγιορείτης. Πτυχιούχος Θεολογίας. Αγιορείτης μοναχός με ζηλωτική κατεύθυνση. Συνέτασσε το διμηνιαίο δελτίο «Ο Αγιορείτης», που εξέδωσε το 1978 ο μοναχός Καλλίνικος (Καψάλα Αγίου Όρους). Κυριότερα έργα του: «Ο Άγιος Νεκτάριος» (1970 και β’ έκδοση 1977), «Διάλογοι της Ερήμου περί Οικουμενισμού» (1979), «Η ευχαριστιακή συμμετοχή εν Αγίω Όρει» (1972), «Ημερολογιακά – Οικουμενικά» (1972), «Ευχαριστιακά» (1973-1974), «Αποκαλυπτήρια μιας Αγιομάχου Μοναχής» (1976), «Μοναχισμός και αίρεσις» (1977) κ.ά. (σημ. εκοιμήθη 21.9.2007)









Μητροφάνης μοναχός Χιλανδαρινός. Αντιπρόσωπος του μοναστηριού του στην Ι. Κοινότητα. Χρημάτισε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Ενίσχυσε αξιόλογες πνευματικές προσπάθειες. Είναι (*) ο συντάκτης του «Χιλανδαρίου». Εξέδωσε το 1989 το βιβλίο «Αγία Ρωσία». (*σημ. εκοιμήθη 5.7.1999)






Ιερόθεος Σώμος μοναχός. Γεννήθηκε το 1933 στο Ναύπλιο. Εκάρη μοναχός το 1961 στην Ι. Μονή Σταυρονικήτα. Διετέλεσε αντιπρόσωπος του μοναστηριού αυτού στην Ι. Κοινότητα και επιστάτης. Σήμερα έχει το Κουτλουμουσιανό κελλί του Αγίου Νικολάου του Χαλκιά. Από το 193 ήταν Εκκλησιαστικός του Πρωτάτου. Το 1979 ίδρυσε στις Καρυές το βιβλιοπωλείο «Πανσέληνος» και το 1981 εξέδωσε το δελτίο «Πρωτάτον». Εκδότης των «Αγιορειτικών Τετραδίων». Ανατύπωσε το «Άγιον Όρος» του Γεράσιμου Σμυρνάκη, εξέδωδε «Ιεροδιακονικόν» κλπ. Επιδίδεται (*) και στο πολύ ενδιαφέρον χειροτέχνημα της δημιουργίας σταυρών από κέρατα ζώων. (*σημ. εκοιμήθη 25.4.2015)





     Δωρόθεος μοναχός Αγιορείτης. Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Διονυσίου από τον αείμνηστο Καθηγούμενό της γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη. Στη συνέχεια ασκήτευσε στη Σκήτη της Ι. Μονής Ξενοφώντος, στο κελλί του Μπουραζέρη, στον Μυλοπόταμο. Ασχολε΄’ιται με την ιστορία του Αγίου Όρους. Συνεργασίες του έχουν δημοσιευθεί στους «Αθωνικούς Διαλόγους». Από τις εκδόσεις «Τέρτιος» εκδόθηκε το 1986 το δίτομο βιβλίο του «Άγιο Όρος - μύηση στην ιστορία και τη ζωή του». Εκδότης και συντάκτης του «Αγιορειτικού επιτραπεζίου Ημεροδείκτη» (1977).
Ιουστίνος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης. Κατά κόσμον Μεσημέρης. Γεννήθηκε το 1948 στην Τρικοκκιά Γρεβενών. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκάρη μοναχός το 1969 στο Μεγάλο Μετέωρο (Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Μετεώρων). Το 1976 χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας στην Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας. Από το 1974 είναι αντιπρόσωπος της μετανοίας του στην Ι. Κοινότητα. Έχει χρηματίσει πολλές φορές Επιστάτης. Μαζί με τον μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη επιμελήθηκε την επανέκδοση του «Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους» (1979). Ασχολείται επιστημονικά με την έρευνα του αγιορειτικού παρελθόντος, με θέματα αγιολογικά κλπ. Δημοσιεύματά του: «L’ iconostase et les fresques de la fin dy XIV siècle dans le Monastère de la Transfiguration aux Mètèores», Actes du XVe Congrès International d’Etudes Byzantines, Athènes – Septembre 1976, II. Art et Archèologie. Communications B, Αθήνα 1981 (Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρίας, αρ. 92), σσ 751-758 (σε συνεργασία με Cojllo Subotić). «Παραστάσεις τεσσάρων Αρχιεπισκόπων Θεσσαλονίκης σε τοιχογραφίες της Μονής Βατοπεδίου», Πρωτάτον, έτος α΄, Ιούνιος-Ιούλιος 1983, αριθ. 5, σσ. 94-100. «Άξιόν εστιν» η θαυματουργή εικόνα του Πρωτάτου (εκδόσεις «Πανσέληνος», Άγιον Όρος). Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της πανελλάδος πολιούχοι (εκδ. «Πανσέληνος») σε συνεργασία με τον Ηλ. Αναγνωστάκη κ.ά. Επιμελήθηκε την επανέκδοση του Προσκυνηταρίου του Ιωάννη Κομνηνού (εκδ. «Πανσέληνος»). Υπήρξε η ψυχή του «Πρωτάτου» στην πρώτη περίοδο της έκδοσής του. Ιδρυτής της «Αγιορειτικής Φωτοθήκης». Διετέλεσε και Οικονόμος στο μετόχι της Αναλήψεως στο Παγκράτι των Αθηνών.



     Μωυσής μοναχός Αγιορείτης. Κουρά Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας. Επιμελείται σήμερα το περιοδικό «Πρωτάτον». Συγγραφέας έργων ψυχωφελούς χαρακτήρα. Αρχιγραμματέας σήμερα (*) της Ι. Κοινότητος Αγίου Όρους. (*σημ. εκοιμήθη 1.6.2014)



       Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκαν εδώ οι εκδότες βιβλίων, όπως κατ’ εξοχήν είναι ο ιερομόναχος Γεώργιος (Προβάτα), που παράλληλα προς το «Αγιορειτικόν εγκόλπιον ημερολόγον» εξέδωσε φυλλάδια με αγιορειτικά τυπικά, ακολουθίες (εξοδιαστικό των μοναχών, κουρά, τάξη τραπέζης κλπ), ή Αγιορείτες που δημοσιογραφούσαν σε διάφορα έντυπα, όπως ο Προηγούμενος Γαβριηλ Διονυσιάτης κ.ά.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου