Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

9142 - Η φύση στο Άγιο Όρος σε ψηφιακή μορφή

Η μεγάλη ποικιλία γεωλoγικών σχηματισμών και πετρωμάτων, το πολυσχιδές της μορφολογίας του εδάφους, το μεγάλο σχετικά υπερθαλάσσιο ύψος του Άθω, ο οποίος ανορθώνεται απότομα από την επιφάνεια της θάλασσας στα 2.033 m, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων, την απομόνωση της περιοχής και την έλλειψη βόσκησης, δημιουργούν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό τύπων βλάστησης. Οι τύποι βλάστησης που απαντούν στο Άγιο Όρος ξεκινούν από τους καθαρά μεσογειακούς και φθάνουν μέχρι τους υπαλπικούς, με μοναδική δαψιλότητα και πληρότητα, καθώς και μεγάλη ποικιλία ειδών φυτών και ζώων.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στη Θεσσαλονίκη, το 1997, πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, η οποία κυριάρχησε ως το κεντρικό γεγονός, με την προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.

Με την ευκαιρία της Έκθεσης αυτής και στα πλαίσια ειδικού ερευνητικού προγράμματος έγινε συστηματική προσπάθεια προσέγγισης της αθωνικής γης και του φυσικού πλούτου της από ομάδα εγκρίτων επιστημόνων υπό τον Καθηγητή Δασολογίας Σπύρο Ντάφη.
Η ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μας προσφέρει, σε ψηφιακή μορφή, τα πορίσματα του παραπάνω προγράμματος όπως αυτά δημοσιεύτηκαν σε έξι συλλεκτικά τεύχη τα οποία εξέδωσε το 1997  η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ντάφης Σ. - Μπαμπαλώνας Δ. - 
Διαμαντής Σ. - Βαβαλέκας Κ., 
Φύση και Φυσικό Περιβάλλον 
στο Άγιον Όρος. 
Θεσσαλονίκη 1997
Βαβαλέκας Κωνσταντίνος, 
Η πανίδα του Αγίου Όρους. 
Θεσσαλονίκη 1997

Μπαμπαλώνας Δημήτριος, 
Η χλωρίδα του Αγίου Όρους. 
Θεσσαλονίκη 1997


Αθανασιάδης Ν. - Θεοδωρόπουλος Κ. - 
Γερασιμίδης Α. - Ελευθεριάδου Ε. - 
Τσιριπίδης Ι. - Κοράκης Γ., 
Μονάδες βλάστησης της ζώνης 
των αειφύλλων πλατυφύλλων 
του Αγίου Όρους. 
Θεσσαλονίκη 1997

Μπαμπαλώνας Δημήτριος, 
Φυτά του Αγίου Όρους. 
Θεσσαλονίκη 1997
Διαμαντής Στέφανος - 
Περλέρου Χαρίκλεια, 
Η μυκοχλωρίδα του Αγίου Όρους. 
Θεσσαλονίκη 1997


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου