Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

7867 - Συνέντευξη του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου

Η συνέντευξη του κ. Αρίστου Κασμίρογλου στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Από τον Σωτήρη Λέτσιο
«Το Αγιον Ορος αποτελεί μεγάλη και ξεχωριστή πρεσβεία για την πατρίδα μας».
Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, προσθέτοντας ότι, μετά την κατάρρευση του Θιβέτ, είναι το μοναδικό μοναστικό κέντρο που αποτελεί ανεκτίμητο εθνικό θησαυρό.
Ακόμη, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το Αγιον Ορος μιλάει με τη σιωπή του», ενώ συγχρόνως ασκεί στους επισκέπτες-προσκυνητές μια μεγάλη ελκτική δύναμη.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Ιερού Σώματος, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής διοίκησης.
Τέλος, με ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρξε καμία κρίση στην Ιερά Κοινότητα.
Στην πολύχρονη ενασχόλησή σας με τα ζητήματα της Αθωνικής Πολιτείας είτε ως πολιτικός διοικητής είτε ως μέλος του συλλόγου Φίλοι του Αγίου Ορους ποιες εντυπώσεις έχετε αποκομίσει; Πόσο η επαφή με αυτό το περιβάλλον συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός μέρους της προσωπικότητάς σας;
Το Αγιον Ορος μιλάει με τη σιωπή του. Από την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα και στη συνέχεια, ως ιδρυτικό μέλος και ως γραμματέας για 19 χρόνια συλλογικής προσπάθειας για την προβολή της φιλοαγιορείτικης ιδέας και όχι μόνο, αντιλήφθηκα τη μεγάλη ελκτική δύναμη αυτού του τόπου, η οποία επηρεάζει κάθε καλόπιστο επισκέπτη-προσκυνητή. Η μετέπειτα, δηλαδή από το 1996, υπαλληλική θητεία μου στη χερσόνησο του Αθω συμπλήρωσε τις εμπειρίες και τα βιώματά μου. Το πόσο συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου υπό την έννοια, φαντάζομαι, της συγκρότησης πνευματικής οικοδομής θα προτιμούσα να το κρίνουν άλλοι και κυρίως οι οικιστές και οι συνεργάτες στη Διοίκηση Αγίου Ορους (ΔΑΟ).
Η θέση του διοικητή του Αγίου Όρους είναι θέση κοσμικής εξουσίας ή ιερής διακονίας;
Η θέση του διοικητή του Αγίου Ορους είναι πράγματι τιμητική θέση, η οποία ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών και για την οποία ορθώς ο νομοθέτης ζητάει -εκτός των άλλων- γνώση των θεμάτων του Αγίου Ορους, προϋπόθεση απαραίτητη και για τον διορισμό αναπληρωτή διοικητή. Οι προκάτοχοι -τριάντα αριθμητικών από το 1926- είμαι βέβαιος ότι εργάστηκαν με σεβασμό και αφοσίωση, πράγμα που, με τις μικρές δυνάμεις μου, προσπαθώ κι εγώ. 
Πώς χειριστήκατε τις όποιες κρίσεις έχουν εκδηλωθεί έως σήμερα εντός της Ιεράς Κοινότητος; Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η υπόθεση της Μονής Εσφιγμένου;
Στη διάρκεια της θητείας μου ως αναπληρωτής διοικητής (1996) και ως διοικητής (2010) δεν είχαμε καμία κρίση στην Ιερά Κοινότητα. Το Ιερό Σώμα στέκεται στο ύψος της αποστολής του και αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής διοίκησης. Το θέμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. 
Εχετε ξεχωρίσει κάποιες μορφές μοναχών που αποτελούν ξεχωριστό παράδειγμα με το έργο και τον βίο τους;
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αντιμετωπίζονται, δυστυχώς, με μεγάλη δόση «λαϊκισμού» οι σύγχρονες αγιορείτικες μορφές. Είναι γνωστοί σε όλους μας σύγχρονοι Αγιορείτες που αναγνωρίστηκαν από την Εκκλησία, όπως π.χ. οι Αγιοι Παΐσιος και Πορφύριος, τους οποίους είχα την ευλογία και τιμή να γνωρίσω. Οσες φορές τους είχα συναντήσει, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι στα πρόσωπά τους ακτινοβολούσαν η αγάπη και η δύναμη της προσωπικότητάς τους. Πολλά από όσα κυκλοφορούν περί προφητειών για τους δύο αυτούς Αγίους θα τα χαρακτηρίζαμε ολίγον αστεία. Η Εκκλησία έχει γνώση ως προς την ανακήρυξή τους ως Αγίων και ορθώς έπραξαν. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα κρίναμε τις πράξεις του Πατριαρχείου. Ως προς τους νέους μοναχούς, αυτοί διακρίνονται φυσικά από μια πιο σύγχρονη νοοτροπία σε σχέση με τους παλαιότερους, π.χ. έχουν γνώσεις λειτουργίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχουν μεγαλώσει με περισσότερες ανέσεις, είναι πιο μορφωμένοι κ.ά., εντούτοις δεν παρεκκλίνουν σε τίποτα και ακολουθούν τις παραδόσεις και όσα διδάσκονται από τους πρεσβύτερους.
Ασφαλώς διατηρείτε έντονες αναμνήσεις και από τον μακαριστό γέροντα Μωυσή.
Με τον γέροντα Μωυσή γνωρίστηκα όταν επισκέφθηκα το Αγιο Ορος για δεύτερη φορά, το 1997. Από τότε συνδέθηκα μαζί του με μια σχέση ειλικρινούς φιλίας, έτρεφα απέραντο σεβασμό γι' αυτόν, αν και ήταν νεότερός μου. Είχε μεγάλο ταλέντο στη γραφή. Ηταν πολυγραφότατος και οι συμβουλές του ήταν πολύτιμες για μένα. Εζησα από κοντά και τις περιπέτειες με τα προβλήματα υγείας που είχε από την νεανική ηλικία του. Η κοίμησή του -το 2014- με λύπησε και με συγκλόνισε βαθύτατα. Τον έκλαψα σαν να ήταν αδελφός μου. Την ημέρα της κηδείας δεν μπορούσα να συνέλθω. Μάλιστα, οι παριστάμενοι λαϊκοί με ρωτούσαν όλο απορία εάν ο γέροντας υπήρξε αδελφός μου!
Θα μας αναφέρετε κάποια ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφθεί το Αγιο Ορος τα τελευταία χρόνια και ίσως δεν έχει γίνει γνωστό;
Πολλοί επιφανείς και διακεκριμένες προσωπικότητες επισκέπτονται τον εξαίσιο Αθω από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Αγιον Ορος αποτελεί μεγάλη και ξεχωριστή πρεσβεία για την πατρίδα μας. Μετά την κατάρρευση του Θιβέτ, είναι το μοναδικό μοναστικό κέντρο με υπερχιλιετή πορεία, που αποτελεί ανεκτίμητο εθνικό θησαυρό.
Ποιες εργασίες συντελούνται αυτή την περίοδο στο Αγιο Ορος;
Με τη βοήθεια των ελληνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στο Αγιο Ορος πραγματοποιούνται σημαντικά έργα αναστηλώσεων και όχι μόνο. Μας γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός ότι είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα όσον αφορά την απορροφητικότητα και την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Οι παλαιότερες κυβερνήσεις μάς βοήθησαν πολύ, αλλά και η σημερινή μάς έχει συνδράμει σημαντικά ως προς τις εργασίες στον Ναό του Πρωτάτου, όπου διεξάγονται επεμβάσεις για την ανάδειξη των περίφημων τοιχογραφιών. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης του καινούργιου Κέντρου Υγείας, αλλά και του κτιρίου όπου μελλοντικά θα στεγαστεί η διοίκηση του Αγίου Ορους.
Κάνοντας έναν απολογισμό του έως τώρα έργου σας, κατά πόσο επιθυμείτε να παραμείνετε στη θέση σας; Πιστεύετε ότι έχετε ακόμη να προσφέρετε σημαντικά πράγματα στο Αγιο Ορος;
Αυτό ας μου επιτρέψετε να το κρίνουν άλλοι. Δεν ταπεινολογώ λέγοντας ότι δεν ξέρω εάν έχω προσφέρω κάτι. Πιστεύω μόνον ότι προσπαθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου