Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

2733 - Εντός του Ιερού Βήματος του Πρωτάτου από αύριο (22/2) η Εφέστιος Ιερά Εικόνα του Αγίου Όρους «Άξιόν Εστιν»


........Μεταφέρεται αύριο από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπως πρώτες έγραψαν χθες οι Αγιορείτικες Μνήμες, η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Άξιόν Εστίν. Για λίγες ώρες θα τοποθετηθεί στη γνωστή θέση που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στο εικονοστάσιο που βρίσκεται στον αριστερό χορό, μπροστά από τα στασίδια των ψαλτών (φωτ. κάτω). Μετά το τέλος της αγρυπνίας, που θα ακολουθήσει επί τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η Εφέστιος Εικόνα του Αγίου Όρους θα τοποθετηθεί εντός του Ιερού Βήματος, πάνω στο λιθόκτιστο Σύνθρονο (φωτ. πάνω), από το οποίο θα μετακινείται μόνο σε συγκεκριμένες επίσημες ημέρες, όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Σμυρνάκης (1902):
........Όπισθεν της αγίας Τραπέζης εν τω μύακι (=κοίλωμα) του ιερού Βήματος υπάρχει επί λιθοκτίστου βάθρου ύψους 0μ.83 επίχρυσον Σύνθρονον εν ξυλογλυφία, εφ’ ου υπάρχει η θαυματουργός εικών της Θεομήτορος «Άξιόν Εστι» μήκους 0μ.95 : 0μ.68 πλάτους μετ’ επιχρύσου επενδύματος και όλων των Προφητών κύκλω γεγλυμμένων μετά της κάτωθι επ’ αυτού επιγραφής: «Μνήσθητι Δέσποινα Θεοτόκε η προστάτις του Αγίου Όρους του Άθω, πάντων των εν Μοναστηρίοις, σκήταις και κελλίοις Ιερομονάχων και Μοναχών του κοσμήματος της αγίας Σου ταύτης Εικόνος και αξίωσον πάντας της επουρανίου Σου βασιλείας. Ετεχνιτεύθη δια χειρός Ιωάννου υιού Νικολάου Αινίτου κατά το 1836 έτος εν τη ιερά Μονή του Βατοπεδίου, επιμελεία Διονυσίου Αρχιμανδρίτου Βατοπεδινού». Άνωθεν δε της εικόνος επιγέγραπται: «Καρυότισσα Μήτηρ Θεού». Προ της θαυματουργού ταύτης εικόνος καίουσι πέντε αργυραί κανδήλαι.
........Προ τινων ετών πλούσιος προσκυνητής Ρώσσος απέστειλε δια την ρηθείσαν εικόνα μέγα επίχρυσον εκ ξύλου εικονοστάσιον, όπερ ετοποθετήθη παρά τον αριστερόν χορόν και προ των στασιδίων των ψαλτών. 
........Εντός τούτου τοποθετούσι την Εικόνα «Άξιόν Εστι» ως έθος εν διαγεγραμμέναις επισήμοις ημέραις, ως κατά την ετήσιον πανήγυριν «της Κοιμήσεως της Θεοτόκου», την «των Χριστουγέννων» μέχρι των Θεοφανείων, την του «Πάσχα» κλπ. Το εικονοστάσιον τούτο φέρει τήνδε την επιγραφήν ρωσσιστί: «Το Εικονοστάσιον τούτο εγένετο εν Πετρουπόλει υπό του εμπόρου Ανδρέα Γαβριήλοβιτς Γρηγορίεβιτς δια την θαυματουργόν εικόνα το Άξιόν Εστι, μνήμης ένεκα της επισκέψεως αυτού εν Άθω και τω εν Καρυαίς Πρωτάτω. Αύγούστου 1892». 
Γεράσιμος Σμυρνάκης, ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1902)


1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι δεν είναι καλή ιδέα, καθώς η θέση της Παναγίας είναι δίπλα στους προσκυνητές που συρρέουν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία και τη χάρη της.

    Ελπίζω η Ιερή κοινότητα να τον ξανασκεφτεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή