Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

2669 - Τριήμερο Αγιορειτικής αύρας στον Αλμυρό



 Μεγάλη ευλογία για την επαρχία Αλμυρού αποτέλεσε η έλευση του Δικαίου της Ιεράς Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράι) Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος παρέμεινε στην επαρχία το τριήμερο 2 έως 4 Φεβρουαρίου, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και προσκλήσεως του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα και του π. Ευσταθίου Βαρβαρέλη.
Το Σάββατο 2/2 ο Γέροντας Εφραίμ αφίχθη στον Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας για την Εορτή της Μητέρας. Κατ' αυτήν τα παιδιά του Κατηχητικού απήγγειλαν ποιήματα, η Χορωδία Γυναικών, υπό τη δ/νση της κ. Μαριάννας Σαμαρτζή, απέδωσε ανάλογα τραγούδια, ενώ την όλη εκδήλωση κατέκλεισε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ως Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων.
Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου τελέστηκε ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Γέροντος και στη συνέχεια τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της επαρχίας Αλμυρού είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Γέροντα και να λάβουν την ευχή του. Ο Αρχιμ. Εφραίμ αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου και Δημητρίου, προβάλλοντας αυτά ως πρότυπα αγνότητας και ως παραδείγματα προς μίμηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών του Συνδέσμου Νέων του Κέντρου Νεότητος Επαρχίας Αλμυρού με τον Γέροντα, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του προς τους νέους έκανε λόγο για το γεγονός της Υπαπαντής και πως οι έννοιες της υπακοής και της ταπείνωσης μπορούν να καταστούν οδοδείκτες στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του Γέροντος Εφραίμ αποτέλεσε η ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας 4/2 στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Νεότητος. Παρά το αδιαχώρητο που παρατηρήθηκε, οι παρευρισκόμενοι, με σεβασμό και ενδιαφέρον, άκουσαν τον εμπνευσμένο λόγο του, ο οποίος μετέφερε την αύρα του Αγιωνύμου Όρους και τις πνευματικές εμπειρίες από την πολυετή του άσκηση στο Περιβόλι της Παναγίας.
Αναμφισβήτητα το τριήμερο της παρουσίας του Γέροντος Εφραίμ υπήρξε μια σπάνια ευκαιρία πνευματικής ανατροφοδότησης, ιδιαίτερα σε καιρούς όπου οι πάντες αναζητούν ελπίδα και στήριγμα. Και η παρουσία, η μορφή, πολύ δε περισσότερο ο λόγος του Γέροντος Εφραίμ ωφέλησαν τα μέγιστα όλους όσοι συναναστράφηκαν μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου