Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

1943 - «Μνήμη του λαού μου, σε λένε Πίνδο, σε λένε Άθω»Κωνσταντίνος Χολέβας
...Σε δύσκολους καιρούς, όπως η σημερινή συγκυρία, με ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση, είναι χρήσιμο για όλους μας να διδασκόμαστε από την περίφημη φράση του Ελύτη που μου έμεινε περισσότερο από όλη τη συναυλία: «Μνήμη του λαού μου, σε λένε Πίνδο, σε λένε Άθω»! 
Ο Ελύτης συμπυκνώνει αριστοτεχνικά μέσα σε λίγες λέξεις το μυστικό που κάνει το έθνος μας να βγαίνει νικηφόρο από κάθε μάχη, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Σε κατακτήσεις, υποδουλώσεις, πτωχεύσεις και άλλες κακοτυχίες, η Ορθοδοξία, η εθνική συνείδηση και η αγωνιστικότητα μας βοήθησαν και θα μας ξαναβοηθήσουν να σταθούμε όρθιοι.
 Το πρώτο ζητούμενο είναι η Μνήμη. Να μη λησμονούμε, να μην αφήνουμε στη λήθη τους ήρωές μας, τους μάρτυρές μας, τις ρίζες μας, τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Τη Μνήμη οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για την Πίνδο και τον Άθωνα, το Άγιον Όρος. Για τους συνεχείς αγώνες μας υπέρ της Ελευθερίας, όπως το 1940 στην Πίνδο και για τις πνευματικές μας καταβολές, τις ορθόδοξες χριστιανικές.
 Αυτές εκφράζει ο Άθως, η μοναστηριακή καστροπολιτεία, όπου δυο χιλιάδες μοναχοί προσεύχονται αδιαλείπτως υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου!
 Ας μην αφήσουμε τους μηδενιστές να σβήσουν αυτή τη Μνήμη, φέτος μάλιστα που τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών.

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος30/9/12, 11:48 μ.μ.

  Συνοπτικός, ακριβής και επίκαιρος για μια φορά ακόμα ο Κ. Χολέβας .
  Μακάρι να κρατήσουμε για πάντα τις μνήμες της Πίνδου και του Άθω . Μνήμες που συνιστούν την σύνοψη της ύπαρξής μας .
  Ευχαριστούμε και τις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ που προέκριναν για αναδημοσίευση το άρθρο αυτό του Κ.Χολέβα .

  Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή