Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

13466 - «Άγιον Όρος – Ψηφιακή Εποχή»: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη κάνει πρεμιέρα απόψε στο COSMOTE HISTORY HD, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους!


Μία μοναδική περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο, τη ζωή και την τέχνη 
στην Αθωνική Πολιτεία
Με αφετηρία το έργο της ψηφιοποίησης των θησαυρών του Αγίου Όρους, η σειρά ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων, σε παραγωγή COSMOTE TV, σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Κώστα Αυγέρη, παρουσιάζει τον μοναδικό πολιτιστικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας αναδεικνύοντας, τελικά, έναν παγκόσμιο θησαυρό: την αγιορείτικη κληρονομιά.
Το ντοκιμαντέρ «Άγιον Όρος – Ψηφιακή Εποχή» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Απριλίου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY HD σε ταυτόχρονη προβολή, ελεύθερη για το κοινό, μέσα από το κανάλι της COSMOTE HISTORY στο https://www.youtube.com.
       To πρώτο επεισόδιο (σήμερα Παρασκευή 10/4) αφιερώνεται στην Ιστορία του Αγίου Όρους. Δημιουργείται ο «ιστορικός χάρτης» που εστιάζει σε στοιχεία, ντοκουμέντα και πληροφορίες που υπογραμμίζουν και τεκμηριώνουν την παγκόσμια σημασία της Ιερής Πολιτείας. Περιηγούμαστε στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τις αφηγήσεις των μοναχών, αλλά και κορυφαίων επιστημόνων. Ανακαλύπτουμε γνωστές και άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Μονή Παντοκράτορος, τη Μονή Ξενοφώντος, τη Μονή Βατοπαιδίου, τη Μονή Αγίου Παύλου, τη Μονή Σιμωνόπετρας καθώς και το Πρωτάτο που εδρεύει στις Καρυές. Εστιάζουμε σε ιστορίες και θρύλους, σε θέματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Το δεύτερο επεισόδιο (Παρασκευή 17/4) εστιάζει στην καθημερινή ζωή. Από τις «κοσμικές» Καρυές ως τις ερημικές σκήτες και τα ιστορικά μοναστήρια. Ποια είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί και ποια τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας στις κοσμικές και απόκοσμες πλευρές του Όρους; Μέσα από τις αφηγήσεις των μοναχών, ανιχνεύουμε τα διαφορετικά πρόσωπα της καθημερινότητας, σ’ έναν τόσο γνωστό μα και τόσο άγνωστο τόπο, ο οποίος ανοίγει δυναμικά τις πόρτες του μέσα από τη διαδικασία της ψηφιοποίησης. Πώς αντιλαμβάνονται και πώς υποδέχονται, οι Πατέρες του Αγίου Όρους, την «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό»;
Το τρίτο επεισόδιο (Παρασκευή 24/4) είναι αφιερωμένο στην Τέχνη. Σπάνια έργα τέχνης, χειρόγραφα που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, κειμήλια που «αφηγούνται» συγκλονιστικές μαρτυρίες. Ανακαλύπτουμε και αποτυπώνουμε τους θησαυρούς που βρίσκονται στα σκευοφυλάκια και τα καθολικά. Ποια αντικείμενα συμπεριλαμβάνονται στα «ιερά κειμήλια»; Καταγράφοντας τις εργασίες της ψηφιακής αποτύπωσης των ανυπολόγιστων θησαυρών, ουσιαστικά εστιάζουμε και αναδεικνύουμε όλες τις πτυχές της Αγιορείτικης ιστορίας, παράδοσης και ζωής, μέσα στους αιώνες.
Την υλοποίηση της παραγωγής «Άγιον Όρος – Ψηφιακή Εποχή» και την ανάπτυξη – διεύθυνση περιεχομένου, έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Project Manager: Κωνσταντίνος Τζώρτζης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου E.P.N.
Αρχισυνταξία – Σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης
Μοντάζ – Τεχνική Επεξεργασία: Νίκος Καλαβρυτινός
Επιμέλεια Παραγωγής COSMOTE TV: Νατάσα Βερώνη, Μαρία Κάμινα, Μόιρα Βαρδάκη
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης

1 σχόλιο: