Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

13457 - Άγιο Όρος: Ούτε σε έξι μήνες θα είναι έτοιμος ο κεντρικός δρόμος

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταστροφές, 
σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΔΑΚ
Πριν περάσουν πέντε - έξι μήνες δεν θα είναι έτοιμος ο κεντρικός δρόμος του Αγίου Όρους, αυτός που συνδέει το λιμάνι της Αθωνικής Πολιτείας, Δάφνη, με την πρωτεύουσα Καρυές, αφού οι καταστροφές που προκάλεσε η τελευταία θεομηνία είναι πολύ μεγάλες. Μάλιστα, σε ένα από τα τρία σημεία που καταστράφηκε ο δρόμος, είναι αδύνατο να γίνει αποκατάσταση και θα χρειαστεί καινούρια χάραξη.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), Απόστολος Παπαδάκης, ο οποίος βρέθηκε με κλιμάκιο του Κέντρου από το πρωί της Τετάρτης στην Αθωνική Πολιτεία, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία των καταστροφών.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι έχουν αποκοπεί και μοναστήρια, καθώς και αρκετές δεκάδες κελιά και σκήτες, χωρίς να μπορεί αυτήν τη στιγμή να εκτιμήσει το συνολικό μέγεθος της καταστροφής, αφού σε πάρα πολλά σημεία του Αγίου Όρους η μετακίνηση είναι αδύνατη.
Κατά τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα αποκλεισμού εντοπίζονται σε μοναστήρια, σκήτες και κελιά που βρίσκονται στο νότιο και πιο δύσβατο τμήμα του Αγίου Όρους, νοτιότερα από τη Δάφνη και κυρίως στην πλευρά που «βλέπει» προς Σιθωνία. Επίσης, αρκετά αποκλεισμένα κελιά και σκήτες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών, ενώ δεν μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μέσω του κεντρικού δρόμου από την πρωτεύουσα προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
«Ο κεντρικός δρόμος Δάφνης - Καρυών έχε καταστραφεί σε τρία σημεία. Το ένα βρίσκεται λίγο πριν από τη στροφή προς το Βατοπαίδι και τα άλλα δύο μετά από αυτήν. Μάλιστα, σε ένα από αυτά είναι αδύνατη η αποκατάσταση και θα απαιτηθεί καινούργια χάραξη. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντρικός δρόμος δε θα είναι έτοιμος πριν περάσουν πέντε ή έξι μήνες κατά πάσα πιθανότητα. Η πλήρης διαπίστωση της καταστροφής είναι αδύνατο να γίνει αυτήν τη στιγμή, αφού σε πάρα πολλά σημεία είναι πάρα πολύ δύσκολη η κυκλοφορία. Για να δούμε τρία σημεία, χρειαστήκαμε πέντε ώρες. Αναγκαστήκαμε να κινηθούμε μέσω δασόδρομων και εναλλακτικών διαδρομών. Είδαμε ότι χρειάζονται βελτίωση και πάρα πολλοί δασόδρομοι», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
Μαζί με το κλιμάκιο του ΚΕΔΑΚ στην αυτοψία παραβρέθηκαν μέλη της τεχνικής υπηρεσίας της Ιεράς Κοινότητας, καθώς και εξειδικευμένοι επιστήμονες. Την πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών θα αποφασίσει η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι γα μεγάλο χρνικό διάστημα η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.
Στο μεταξύ, με απόφαση της διοίκησης του Αγίου Όρους παρατάθηκε μέχρι τις 20 Απριλίου η απαγόρευση εισόδου επισκεπτών και προσκυνητών στο Περιβόλι της Παναγιάς

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/4/20, 8:57 π.μ.

    Οι δυσκολίες της προσέλευσης των πολλών προσκυνητών ίσως να προσδώσει άλλο άρωμα στην πίστη μας.
    Για όσους επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος πριν 40-50 χρόνια, μπορούν να θυμηθούν και τα μονοπάτια και το περπάτημα από μοναστήρι σε μοναστήρι. Η αποζημίωση ήταν μεγάλη μετά από την πεζοπορία διάρκειας 5-7 ωρών. Βέβαια η ιερότητα του χώρου παραμένει η ίδια ως έχει και τότε και τώρα. Ιδίως όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή