Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

9456 - Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης: Η Ορθοδοξία κηρύττει την ελευθερία και δεν εξαναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει.

Γράφτηκε από την Romfea.gr.
Πραγματοποιήθηκε Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην Θεολογική Σχολή της Κινσάσας του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», εκπαιδευτική ημερίδα της περιφερείας Κινσάσας, προεδρεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου και συμμετεχόντων των εφημερίων και των διευθυντών των σχολείων των ενοριών της ως άνω περιφερείας. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους συνέδρους και εκδήλωσε την χαρά του για την παρουσία τους στην Θεολογική Σχολή, ενώ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ημερίδος προκειμένου να συντονισθεί καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο της Μητροπόλεως.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον σκοπό της υπάρξεως των σχολείων της Μητροπόλεως.
Σκοπός, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν είναι να λύσουμε τα εκπαιδευτικά θέματα της χώρας, αλλά σκοπός των σχολείων της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι να δώσει την παρουσία Της μέσα στην χώρα, τις αρχές Της και το ήθος Της.
Να δείξει και να γνωρίσει στην χώρα την ορθή πίστη, μακριά από προσηλυτισμούς και εξαναγκασμούς, τα οποία είναι ξένα στο ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Ορθοδοξία κηρύττει την ελευθερία και δεν εξαναγκάζει κανέναν να την ακολουθήσει. Εμείς οφείλουμε να φανερώσουμε στον κόσμο την ορθόδοξη διδασκαλεία και πίστη και όσοι θέλουν να την ακολουθήσουν αβίαστα και ελεύθερα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υποχρεώνουμε τους μαθητάς να γίνουν ορθόδοξοι προκειμένου να εγγραφούν στα σχολεία μας. 
Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο θέμα του φυλετισμού, όπου είναι ξένος προς την φύση της Ορθοδόξου πίστεως και που η Ορθόδοξος Εκκλησία, διαχρονικά καταδίκασε μέσο Ιερών Συνόδων.
Επέδειξε τον σεβασμό μεταξύ των αφρικανικών φυλών, την συνεργασία και την αγάπη για την επίτευξη του σκοπού των σχολείων της Μητροπόλεως.
Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως το καλό σχολείο μορφώνει τον νου και την ψυχή του ανθρώπου. 
Εξέφρασε την χαρά του, που μεταξύ των άλλων, πολλά σχολεία κατόρθωσαν να συγκροτήσουν ωραίες χορωδίες, που κοσμούν με τις ωραίες τους φωνές και με τον παλμό τους τόσο τα ιερά αναλόγια των εκκλησιών, όσο και εκδηλώσεις που συχνά πραγματοποιούνται στις ενορίες.
Βεβαίως, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως πέρα από την επίτευξη του σκοπού των σχολείων μας, επιθυμεί η Ιερά Μητρόπολης, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της, να βοηθήσει στην εκπαίδευση της χώρας, χωρίς όμως αυτό να είναι ο αρχικός της και απώτερος σκοπός Της. 
Έλαβε τον λόγο ο Αρχιμ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, αρχικώς να ευχαριστήσει και εκ μέρους των συνέδρων τον Σεβασμιώτατο για την πραγματοποιηθείσα ημερίδα, αλλά και για την σπουδαιότητα όλων όσων συζητήθηκαν σε θέματα εκπαίδευσης των σχολείων της Μητροπόλεως.
Επακολούθησε εκτενής συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και ο δεσπότης έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη προαγωγή του εκπαιδευτικού έργου.
Έκανε γνωστό πως θα οργανωθούν αντίστοιχες ημερίδες και στις υπόλοιπες περιφέρειες της Μητροπόλεως.
Οι ιερείς και οι διευθυντές ευχαρίστησαν με την σειρά τους τον Σεβασμιώτατο για την ημερίδα και δεσμεύτηκαν αμφότεροι για την επανάληψη της συναντήσεως. Ορίστηκε τετραμελής επιτροπή για να εκδώσει τα πορίσματα της ημερίδος.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα προς όλους τους συνέδρους μεταφέροντάς τους, την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β'.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου