Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

9452 - Από τους θησαυρούς του Αγίου Όρους: Ομήρου, Άπαντα

Ομήρου, Άπαντα
έτος 1488
Βιβλιοθήκη Μονής Ιβήρων
Φλωρεντία

[Ομήρου Τα Σωζώμενα] [στο τέλος του δευτέρου τόμου]: Η του Ομήρου ποίησις άπασα εντυπωθείσα πέρας είληφθεν ήδη συν θεώ εν φλωρεντία, αναλώμασι μεν, των ευγενών και αγαθών ανδρών, και περί λόγους ελληνικούς σπουδαίων βερνάρδου και νηρίου τανάϊδος του νεριλίου φλωρεντίνοιν. πόνω δε και δεξιότητι δημητρίου μεδιολανέως κρητός, των λογίων ανδρών χάριν και λόγων ελληνικών εφιεμένων, έτει τω από της χριστού γεννήσεως χιλιοστώ τετρακοσιοστώ ογδοηκοστώ ογδόω μηνός δεκεμβρίου ενάτη.

Δύο τόμοι σε μεγάλο σχήμα (folio). Μνημειώδης πρώτη από Έλληνες έκδοση των έργων του Ομήρου. Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται: 1) Ηροδότου Αλικαρνασήος εξήγησις περί της του Ομήρου γενέσιος και βιότης 2) Πλουτάρχου εις τον βίον του Ομήρου 3) Περί Ομήρου λόγος νγ΄ Δίωνος του Χρυσοστόμος 4) Ιλιάς . Στον δεύτερο τόμο: 1) Οδύσσεια 2) Βατραχομυομαχία 3)Ύμνοι.
Η φιλολογική επιμέλεια του έργου οφείλεται στον Αθηναίο ουμανιστή Δημήτριο Χαλκοκονδύλη (1423 - 1511), ενώ για την εκτύπωση χρησιμοποιήθηκαν τα τυπογραφικά στοιχεία, βελτιωμένα, του Κρητικού Δημητρίου Δαμιλά, αυτά δηλαδή με τα οποία τυπώθηκε το πρώτο θεωρούμενο ελληνικό βιβλίο, Η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λάσκαρη (Μιλάνο 1476).
Στο Άγιον Όρος αντίτυπα υπάρχουν και στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Βατοπαιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου