Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

7832 - Ονομαστήρια Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου (φωτογραφίες - βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε χθες Σάββατο σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που τηρείται στο Άγιο Όρος η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Γρηγόριος.
Από την παραμονή της εορτής εκατοντάδες πνευματικά παιδιά του Γέροντα τόσο από την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, μετέβησαν με χιονόνερο και πολικές θερμοκρασίες στο Δοχειάρι για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία του πολύ αγαπητού και  σεβάσμιου Καθηγουμένου Γέροντα Γρηγορίου.

Σύμφωνα με το τυπικό την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Μέγας εσπερινός, ενώ χθες Κυριώνυμη ημέρα της εορτής πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ύψιστη τιμή για τον Καθηγούμενο Γρηγόριο από την Ουκρανική Εκκλησία
Μια πολυπληθή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας καθώς και από 2 Βουλευτές του Ουκρανικού Κοινοβούλιου τους κ.κ. Νέστωρ Σούφριτς και Ανδρέα Ντερκάτς αποφάσισε όπως αποστείλει στο Δοχειάρι  ο Αρχιεπίσκοπος Ουκρανίας κ.κ. Ονούφριος, για να συνεορτάσουν μαζί με τον Καθηγούμενο Γρηγόριο τα ονομαστήριά του. Την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή και λόγω της συμμετοχής του στην Πανορθόδοξη Σύνοδο υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στη Γενεύη ο κύριος Ονούφριος ακύρωσε την επίσκεψή του στον ΄Αθω αποστέλλοντας αντ' αυτού τον Επίσκοπο Ιρπέν κ.κ. Κλήμη ο οποίος προεξείχε σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ Ονούφριος δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό πνευματικό έργο του Καθηγουμένου Γρηγορίου το οποίο έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της χώρας μας, αποφάσισε όπως τον τιμήσει με το παραπάνω. Σε μια σεμνή τελετή προς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος κ. Κλήμης ανέγνωσε ειδική επιστολή σε πάπυρο του Αρχιεπισκόπου Ουκρανίας στον Καθηγούμενο κ.κ Γρηγόριο παρασημοφορώντας τον με το Μετάλλιο Πρώτης Τάξεως της Ουκρανικής Εκκλησίας των Σπηλαίων του Κιέβου. Πρόκειται για την ύψιστη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας που δίδεται σε εξέχουσες προσωπικότητες όπως αυτή του Γέροντα.

Να μας ζήσεις Γέροντα!
Να μας ζήσει ο Γέροντας ήταν η έκφραση που άκουγες συνεχώς στην Πανηγυρική Τράπεζα και στο χώρο του Ηγουμενείου όπου ο Καθηγούμενος Γρηγόριος δεχόταν τις ευχές. Πνευματικά του παιδιά όλων των ηλικιών έπαιρναν την ευλογία του ευχόμενοι έτη πολλά, οι Μοναχοί έψαλλαν υπέροχους ύμνους ενώ ένας νεαρός προσκυνητής για να τον ευχαριστήσει έφερε και έπαιξε με το βιολί του Κλασικά Μουσικά Κομμάτια κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα εκτός από τον Γέροντα και τους Ουκρανούς Βουλευτές.
Και του Χρόνου Γέροντα! Είναι μία από τις ευχές που μας έμαθες όπως και τόσα πολλά. Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος και οι Αρχάγγελοι προστάτες του Μοναστηριού που πιστά διακονείς να σε έχουν γερό και δυνατό. Αυτό επικαλούνται καθημερινά όλοι αυτοί που σε έχουν γνωρίσει και από την πρώτη στιγμή σε έχουν αγαπήσει. Έχουν αγαπήσει το ήθος, την εντιμότητά σου, την καθαρότητα του βίου και της ψυχής σου. Έχουν αγαπήσει το ειλικρινές χωρίς ''φτιασιδώματα'' ψευτοϋποκρισίες, σεμνοτυφίες και φαρισαϊσμούς ύφος και στυλ σου. Έχουν αγαπήσει τα ''χαστούκια'' σου τα οποία λαμβάνουν ως ευλογία. Σε έχουν αγαπήσει για τα τόσα πολλά, μικρά και μεγάλα που προσφέρεις καθημερινά στον καθένα. Γνωρίζεις εσύ και γνωρίζουμε και εμείς καλύτερα.
Έτη πολλά καλέ μου Γέροντα Γρηγόριε







. . .

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/1/16, 7:33 π.μ.

    ΝΑ ΖΗΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙΣ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟ.
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/1/16, 10:50 μ.μ.

    Χρόνια Πολλά Γέροντα και η Παναγιά πάντα μαζί σου. Σε γνώρισα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 καί χάρηκα που συνάντησα έναν αββά να βγαίνει απ' το Μέγα Γεροντικόν. Ευχή μου είναι να ανταμωθούμε ξανά στο όμορφο μοναστήρι σας μαζί με την Γοργουπήκοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/1/16, 3:34 μ.μ.

      Οι αββαδες αγαπητε μου σεβονταν την παραδοση των Πατερων ....τα αγαλματα που τοποθετησε ο γεροντας ποια παραδοση και ποιος αββας τα αναφερει?

      Διαγραφή