Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

6711 - Σαν σήμερα 1η Ιουλίου, γεννήθηκε το 1921 και κοιμήθηκε το 2009 ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

1 σχόλιο:

  1. Κάπως άσχετο αυτό που αναφέρω: Αν και κανένας από τους 22 Αγίους Αναργύρους δεν ήταν Αγιορείτης, έχουν θέση, οι δύο (Κοσμάς και Δαμιανός αν και δεν διευκρινίζεται ποιοί, περισσότερες πληροφορίες στο κείμενο που ακολουθεί)) στην ιστορία του Αγίου Όρους. Στους Αγίους Αναργύρους ήταν αφιερωμένο το Εκκλησάκι που έχτισε ο Άγιος Αθανάσιος, για να σταματήσουν οι δαίμονες να γκρεμίζουν ότι εχτιζε).
    Ακολουθεί κείμενο διευκρυνιστικό περί των Αγίων Αναργύρων: (Στην 20άδα, των Αγίων Αναργύρων, προστίθεται και ο Άγιος Λουκάς Κριμαίας. )
    20 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

    Θεωρώ ότι χρειάζεται να γίνουν κάποιες διευκρινήσεις σε μια απορία που την έχουν πολλοί ευσεβείς Χριστιανοί: «Γιατί οι Άγιοι Ανάργυροι εορτάζουν δύο φορές το χρόνο;» Αυτή η απορία είναι και λάθος και σωστή. Λάθος, επειδή εννοούν την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου. Υπάρχουν τρία ζευγάρια Άγιοι Ανάργυροι αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός. Οι εκ Ρώμης (1η Ιουλίου), οι εκ Μικράς Ασίας (1η Νοεμβρίου) και οι εξ Αραβίας (17η Οκτωβρίου). Σωστή, επειδή την 17η Οκτωβρίου εορτάζεται και η Σύναξη των 20 Αγίων Αναργύρων. Οπότε είναι δεύτερη φορά που εορτάζουν τα τρία ζευγάρια.
    Αλλά, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι ο βιογράφος ή ο Υμνογράφος ή ο Αγιογράφος, κάπου μπερδεύτηκαν στο μέτρημα. Γιατί στην εικόνα μετράμε 21 πρόσωπα. Για την ακρίβεια 20 και μισό.
    Το θέμα έχει ως εξής: Ανάργυροι επονομάζονται οι Άγιοι οι οποίοι όσο ζούσαν στον κόσμο ήταν ιατροί και θεράπευαν χωρίς να παίρνουν τίποτα για αντάλλαγμα. (Αν-άργυροι= οι αφιλοκερδείς. Δεν έπαιρναν αργύρια ή κάτι άλλο ως αντάλλαγμα.) Ο Άγιος Φώτιος (πρώτος από αριστερά στην επάνω σειρά) δεν ήταν ιατρός, αλλά μαρτύρησε μαζί με τον θείο του Άγιο Ανίκητο. Έτσι τιμητικά τον έχουν στην αγιογραφία, μισό, χωρίς να τον επονομάζουν Ανάργυρο.
    Αυτό δείχνει το πόση προσοχή, διάκριση και δικαιοσύνη υπάρχει στα θέματα αγιοκατατάξεων, από την Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή