Κυριακή 3 Μαΐου 2015

6400 - Άγιον Όρος - Τόπος Αγιότητος

Το Άγιον Όρος είναι ο κατεξοχήν τόπος αγιότητος. Διότι η αγιορειτική πολιτεία είναι η μοναδική ορθόδοξη μοναστική κοινότητα που έχει παραμείνει ενεργός από την στιγμή της ιδρύσεώς της. Η ζωή και η παράδοση στο Άγιον Όρος είναι αδιάκοπη.
Δεν υπήρχε περίοδος, από την ίδρυση του Αγίου Όρους ως σήμερα, που το Άγιον Όρος διέκοψε την αποστολή του μέσα στην Εκκλησία και τον κόσμο.
Η αποστολή αυτή είναι το να δημιουργεί αγίους, να μεταλαμπαδεύει την ζώσα παράδοση της θεώσεως στον σύγχρονο άνθρωπο. Το Άγιον Όρος έχει είκοσι Ιερές Μονές.

Υπήρχαν περίοδοι μεγάλης ακμής του Αγίου Όρους όταν αριθμούσε πάνω από 10.000 μοναχούς αλλά και περίοδοι λειψανδρίας.
Στους εορτασμούς της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους, το 1963, δηλαδή όταν εορτάστηκαν τα χίλια χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου μεγάλου κοινοβίου του Αγίου Όρους, της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μαζί με την χιλιετηρίδα εορτάζουμε και τα λοίσθια του Αγίου Όρους». Και το είχε πει βέβαια αυτό, γιατί μεγάλη λειψανδρία απειλούσε το Άγιον Όρος.
Σήμερα όμως ως εκ θαύματος όλες οι Μονές του Αγίου Όρους είναι επανδρωμένες, όλες είναι κοινόβιες και οι περισσότερες από αυτές με πολλούς μοναχούς. Σήμερα το Άγιον Όρος έχει πάνω από 2.500 μοναχούς.

1 σχόλιο:

  1. Η αναλαμπή του Αγίου Όρους οφείλεται εν πολλοίς σε έναν σύγχρονο άγιο και τη συνοδεία του: τον πνευματικότατο γέροντα Ιωσήφ Ησυχαστή. Τα καλογέρια του απέκτησαν συνοδείες, που μεταφέροντας το πνεύμα και τους αγώνες του γερο-Ιωσήφ, επάνδρωσαν τις μονές και έδωσαν νέα πνοή στον αγιορείτικο μοναχισμό, ακόμη και με εμφανείς διεθνείς προεκτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή