Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

6440 - Εκοιμήθη ο Γέροντας Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης


Προ μιας ώρας, στις 04.10 το πρωΐ, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Γέροντας Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης της Αδελφότητας του Υμνογράφου. Ας προσευχηθούμε, Ο Θεός να τον κατατάξει εις χώρα ζώντων.

 Γεννήθηκε (1951) στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες (κατά κόσμον Γεώργιος Ραχώνης), όπου και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή (1968-1969) και αμέσως έπειτα (1970) έγινε μοναχός στη συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Υμνογράφου, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στην Καλύβη της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", της οποίας σήμερα (1998 κ.εξ.) είναι ο ίδιος Γέρων. Πλούσια η μουσική του κατάρτιση και εμπειρία. Μαθητής του Χαρίλαου Ταλιαδώρου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και του σπουδαίου σύγχρονου Αγιορείτη μουσικού και δασκάλου Γέροντος Μελετίου Συκιώτου στην Αθωνιάδα Σχολή. Συχνός ακροατής των μεγάλων Αγιορειτών ψαλτών της παλαιότερης γενιάς, πατρός Διονυσίου Φιρφιρή, Ιωάσαφ Ιωασαφαίου, διακο-Γιάννη, Γαβριήλ Μακκαβού, και πολλών άλλων. Η ψαλτική του εμπειρία εμπλουτίσθηκε ιδιαίτερα στον χώρο της Σκήτης της Αγίας Άννης, όπου καλλιεργείται και υπηρετείται η παλαιότερη αγιορειτική μουσική παράδοση, και με επιχωριάζουσες τις μουσικές Αδελφότητες των Δανιηλαίων και των Θωμάδων. O ίδιος έψαλλε επιπλέον στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης, ενώ συμμετέχει αδιάλειπτα ως ψάλτης στις μεγάλες Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (συχνά και εκτός Όρους). Ευρύφωνος και σθεναρός, αποτυπώνει εξαίρετα στα μέλη που ψάλλει τη μακραίωνη παράδοση του ειδικού τόπου, στον οποίο ανδρώθηκε μοναστικά και μουσικά. Από τους πιο σημαντικούς αρχαιότροπους Αγιορείτες ψάλτες στο μεταίχμιο της παλαιότερης με τη νεώτερη γενιά. Λαμπρές οι ερμηνείες του σε παλαιά αρχαιότροπα και αργά μέλη, με ζώσα λειτουργική παράδοση στο Όρος ("Σύμμεικτα", Αγιορειτικά Απανθίσματα Α', CD 19ο και 20ο)

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος11/5/15, 2:42 μ.μ.

  Κόσμησε πραγματικά τα Αγιορείτικα αναλόγια με τη στιβαρή παρουσία του. Αιωνία του η μνήμη. Την ευχούλα του να 'χουμε κι ο Κύριος να παρηγορεί τους Πατέρες της Συνοδίας του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρήστος Ι. Δρούγκας - Ναύπλιο16/5/15, 4:31 π.μ.

  Ο Γέρων Σπυρίδων - πέραν της πληθωρικής παρουσίας του στην ψαλτική ζωή του Αγίου Όρους - διεκόνησε,
  λόγω της αγάπης που έτρεφε πρός την "Καθ΄ημάς Ανατολή"΄, και την Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως μέσα
  από διάφορα διακονήματα. Π.χ. προετοιμασία εγκαινίων Ι.Ναών Εξωτερικού [ Βασιλεία Ελβετίας - Αβάνα Κούβας ],
  υπηρετώντας στον Αγιο Γεώργιο Κουδουνά Πριγκήπου , παρασκευή Αγίου Μύρου [2012] και - τέλος - ψάλλοντας
  σε Ναούς τής Πόλης. Τελευταία του διακονία ήταν η συμμετοχή του στόν χορό που έψαλλε είς την εορτή τουΑγίου
  Βουκόλου κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θ. Λειτουργία [ Σμύρνη 6.2.2015 ]
  Καλόν Παράδεισο Γέροντα


  ΑπάντησηΔιαγραφή