Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

5485 - Οι Δανιηλαίοι στις εκδηλώσεις για τη Νέα Μέθοδο Ψαλτικής



Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Νέας Μεθόδου της βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας που θα λάβουν χώρα το τριήμερο από τη 30η Οκτωβρίου έως τη 1η Νοεμβρίου, θα συμμετέχουν και οι αγιορείτες ψάλτες π. Δανιήλ και π Στέφανος από την αδελφότητα των Δανιηλαίων, και ο π. Δαμασκηνός με τον π. Θεοδόσιο από τη Νέα Σκήτη. Στην εναρκτήριο συναυλία τη Πέμπτη στις 6μ.μ. στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα αποδώσουν ύμνους των δασκάλων της Νέας Μεθόδου κατά το αγιορειτικό ύφος ψαλτικής.

Το Ιερ Ησυχαστήριο της Αδελφότητας των Δανιηλαίων ιδρύθηκε απ τον μακάριο Γέροντα Δανιλ Κατουνακιώτη το 1881. Ο Γέροντας Δανιλ (1846-1929)ήταν μία οσιακ μορφή που χαρακτηρίστηκε για την εποχή του ως ο σοφός και διακριτικός Γέροντας του αγίου Όρους. Ο πρώτος Γέροντας και διάδοχος του κτίτορα του ησυχαστηρίου ήταν ο ιερομόναχος Δανιήλ, ένας άριστος μουσικός και μελοποιός. Είχε τόσο γλυκι φωνή, που από τους συγχρόνους του χαρακτηρίστηκε ως αγγελόφωνος. Συνέθεσε πολλά σημαντικά έργα τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανέκδοτα.
Η σημερινή Αδελφότητα έχει ως εργόχειρο την αγιογραφία και την ψαλτική τέχνη ως παράδοση απ τους προγενεστέρους πατέρες. Ο εν ζωή Γέρων Δανιλ ήρθε στο Άγιον Όρος το 1948, ενώ o Γέρων Στέφανος το 1952. Παρέλαβαν την μοναστικ βιωτή, αλλά και τα εργόχειρα της αγιογραφίας και της ψαλτικής τέχνης από τον τέταρτο κατά σειρά Γέροντα του Ησυχαστηρίου, Γέροντα Γερόντιο.
Διακονούν την ψαλτική τέχνη με το ιδιαίτερο αγιορειτικ ύφος που παραλάβανε από τους Γεροντάδες τους για περισσότερο απ μισ αιώνα. Συμμετείχαν ως ψάλτες στους εορτασμος τής Χιλιετηρίδας μαζ με τον διακο-Διονύσιο Φιρφιρ και τον ιερομόναχο Γαβριλ Μακαβό. Προσκαλούνται ανελλειπώς στις Αγιορειτικς πανηγύρεις των Μονών, των Σκητών, των Κελλίων στις οποίες ανταποκρίνονται με πολλ προθυμία. Έχουν ψάλλει σε εκατοντάδες πανηγύρεις και θεωρούνται ως γνήσιοι εκφραστς της αγιορειτικής ψαλτικής παράδοσης.
Ο Γέρων Δαμασκηνς μυήθηκε στα της ψαλτικής τέχνης απ τους Δανιηλαίους σε μικρή ηλικία. Εκάρη μοναχς το 1984, και από το 1996 είναι ο Γέροντας του Κελλίου των Αγίων Αναργύρων στην Νέα Σκήτη. Το κύριο διακόνημά τους είναι η Ιεροψαλτική. Μαζί με τον Ιερομόναχο Θεοδόσιο αλλά και με τους υπόλοιπους μοναχούς της συνοδείας του διακονούν στα αναλόγια των αγιορειτικών πανηγύρεων συνεχίζοντας και διατηρώντας την ψαλτικ κληρονομιά και το αγιορειτικ ύφος που παρέλαβαν.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των μελών που θα ψάλει ο χορός των αγιορειτών πατέρων στο Βελλίδειο.
1. «Δετε ναβμεν ες τν θω»
Ιδιόμελον της λιτής του Αγίου Σίμωνος, μέλος Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, ήχος πλάγιος του πρώτου.
2. «Τν σίων Πατέρων χορός»
Δοξαστικόν των Αίνων των Αγιορειτών Πατέρων, μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού, ήχος πλάγιος του τετάρτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου