Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

5417 - Η Ξενοφωντινή θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και η σχέση της με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας βρίσκεται σήμερα στην Ι. Μ. Ξενοφώντος. Μέχρι το 1730 βρισκόταν στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, το έτος όμως αυτό μυστηριωδώς εξαφανίστηκε. Οι Πατέρες έψαξαν παντού στο Μοναστήρι, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ακούστηκε πως βρίσκεται στην Μονή του Ξενοφώντος απέστειλαν επιτροπή από Πατέρες, όπου την βρήκαν.
Οι μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος δεν γνώριζαν πως έφτασε η εικόνα στο μοναστήρι τους και την έδωσαν πίσω στους Βατοπαιδινούς. Αλλά και πάλι έφυγε η Εικόνα και ξαναπήγε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. Εκεί την βρήκαν οι Βατοπαιδινοί. Κατάλαβαν, ότι η Παναγία ήθελε να μείνει εκεί η Εικόνα της. Γι’ αυτό και δεν την ξαναπήραν.
Προσκύνησαν και έψαλαν μπροστά στην Άγια Εικόνα ύμνους και παρακλήσεις και αποφάσισαν να στέλνουν τακτικά στην Ι.Μ. Ξενοφώντος κερί και λάδι για την Εικόνα. Από τότε την ονόμασαν «Οδηγήτρια» και ευρίσκεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος. 

Πέρυσι η Εικόνα για πρώτη φορά, μετά από 283 χρόνια, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για τον εορτασμό των Βατοπαιδινών Αγίων (Ιούλιος 2013).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου