Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

5428 - Οι Θεσσαλονικείς Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος. Πρώτοι κατοικήτορες του Άθω και της Πανελλάδος Πολιούχοι (1)



Οι Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, και ήταν αδέλφια. Ήλθαν στον Άθω, μαθήτεψαν στον Όσιο Ευθύμιο τον Νέο, χειροτονήθηκαν ιερείς και χρημάτισαν σοφοί διδάσκαλοι του Όρους, διακρινόμενοι για την ασκητικότητά τους.
Το Καρεώτικο βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ» εξέδωσε το 1985 στη σειρά ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ (αρ.4) βιβλίο 122 σελίδων, με τον τίτλο «ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΟΣΙΟΙ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΙ», των Ηλία Αναγνωστάκη και Ιερομονάχου Ιουστίνου.
Το βιβλίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο Βίος των δύο αγιορειτών αναδεικνύεται μία εξαιρετική πηγή για τον Άθω και τον ελλαδικό χώρο του 9ου αιώνα.
Οι δύο αυτάδελφοι και θεσσαλονικείς Κύριλλος και Μεθόδιος, που ανέλαβαν την εξωτερική ιεροποστολή της αυτοκρατορίας, δεν ήσαν αγιορείτες. Οι επίσης αυτάδελφοι και θεσσαλονικείς Συμεών και Θεόδωρος, που ανέλαβαν την εσωτερική ιεραποστολή, ήσαν αγιορείτες. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως οι μεν έδρασαν από την Εγνατία και επάνω και οι δε από την Εγνατία και κάτω.
Η τιμή προς τον απόστολο Ανδρέα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Κωνσταντινούπολη τον προβάλλει ως πολιούχο και ως ισοστάσιο προς τον απόστολο Πέτρο.
Ο αγιορειτικός μοναχισμός του 9ου αιώνα, εν πολλοίς άγνωστος, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η αλλαγή στην αυτοκρατορική δυναστεία και η ίδρυση της Μεγίστης Λαύρας "συσκότισαν" τον χρυσό αυτόν αιώνα για τον μοναχισμό.
Τα μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ανατολής χάνονταν και τα Βαλκάνια είχαν πολλά προβλήματα. Η συγκρότηση και οργάνωση του μοναχισμού στον Άθω, με βάση την ιστορική διαδρομή του, δικαίωσε την αυτοκρατορική πολιτική της Κωνσταντινούπολης.
        Οι Αγιορειτικές μνήμες ξεκινούν σήμερα την δημοσίευση ολόκληρου του βιβλίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου