Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

3323 - Με την παρουσία Αγιορειτών Πατέρων το Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων πριν 100 χρόνια στο μαρτυρικό Δοξάτο της Δράμας



Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δοξάτο το Μνημόσυνο των 600 και πλέον σφαγιασθέντων κατοίκων από τους Βουλγάρους την Κυριακή 30 Ιουνίου 1913, μια ημέρα πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό. Το γεγονός ο Μητροπολίτης Δράμας το χαρακτήρισε σαν πένθιμη προανάκρουση της Ελευθερίας.

Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στη μικρή Εκκλησία, τον ιστορικό Ιερό Ναό, όπου πριν 100 χρόνια  η τότε Θεία Λειτουργία δεν πρόλαβε να τελειώσει, αφού ξεκίνησε η σφαγή πριν το «δι ευχών» με πρώτους μάρτυρες τους δύο ιερείς. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος. Ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε εν ολίγοις στο ιστορικό των δραματικών γεγονότων επισημαίνοντας την απουσία της Κεντρικής Εξουσίας «που είναι οι υπουργοί να κλίνουν το γόνυ στους μάρτυρες;» και της αδιαφορίας των ομοδόξων γειτόνων και φίλων μας «οι απόγονοι των σφαγέων δεν έχουν την τόλμη να καταθέσουν τον στέφανον της συγγνώμης»

Παρόντες στις φετινές εκδηλώσεις και δύο Αγιορείτες, οι Μοναχοί Μάξιμος Ιβηρίτης και Νικόδημος Αγιοπαυλίτης οι οποίοι χθες μετέφεραν στη Δράμα αντίγραφο της Εφέστειας Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου Άξιόν Εστιν, το δώρο των Αγιορειτών στον λαό της Δράμας για την Επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. 

 Φωτογραφίες της πρώτης σφαγής και πυρπόλησης του Δοξάτου από τους Βουλγάρους, την Κυριακή 30 Ιουνίου 1913:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου