Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

3213 - Ο Πατριάρχης Μόσχας στο Άγιον Όρος



Άγιον Όρος, του Νίκου Παπαχρήστου - φωτογραφίες του Κώστα Τζιβανίδη
Στο Άγιον Όρος βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος όπου έγινε δεκτός με τις προβλεπόμενες από την παράδοση του Αγίου Όρους τιμές. Στην πλατεία των Καρυών των ανέμενε ο Πρωτεπιστάτης Γέρω Μάξιμος Μον.Ιβηρίτης και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας καθώς και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.
Ακολούθως μετέβησαν στον Ναό του Πρωτάτου όπου ανέμεναν οι Αντιπρόσωποι των 20 Αγιορειτικών Μονών. Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Επισκόπου του Αγίου Όρους, καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο προ της Ωραίας Πύλης του Ναού του Πρωτάτου.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος εισήλθε στο Ιερό Βήμα όπου προσκύνησε την Ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» και ακολούθως χοροστάτησε στη δοξολογία που τελέστηκε.
«Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω και σύμπας ο Ιερός ημών Τόπος υποδέχεται σήμερον με πολλήν χαράν, τιμήν και αγάπην την σεπτήν κορυφήν της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας εις τον εν Καρυαίς παλαίφατον Ιερόν Ναόν του Πρωτάτου», ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωτεπιστάτη Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου. «Ηγείσθε μιας Εκκλησίας, Μακαριώτατε, η οποία προήλθε από το Βυζάντιον, και το ωμόφορον της Μητρός ημών Εκκλησίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις την οποίαν έχει την πνευματικήν αναφοράν του ο Ιερός Άθως, και υπό την σκέπην του οποίου, ως νέα κιβωτός των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων πορεύεται μέχρι σήμερον, και τούτου χάριτι της Δεσποίνης ημών Κυρίας Θεοτόκου, της οποίας τυγχάνει θεόθεν κλήρος και κήπος».
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στον σεβασμό και την αγάπη που αισθάνεται η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο πιστός λαός της Ρωσίας για την Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Ζήτησε από τους Αγιορείτες να προσεύχονται για την Εκκλησία και το λαό της Ρωσίας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά και να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με καταστάσεις σαν αυτές που βίωσαν κατά το παρελθόν από το αθεϊστικό καθεστώς.
Στην συνέχεια στο Μέγαρο της Ιεράς Κοινότητας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.
Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article14147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου