Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

3311 – «Χώρος Τεκμηρίωσης και Προβολής του έργου του ΚΕΔΑΚ» από χθες στη Θεσσαλονίκη



Εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, ο χώρος τεκμηρίωσης και προβολής του έργου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης 'Ανθιμου, αγιορειτών, υπηρεσιακών παραγόντων, κ.α. Το διατηρητέο ακίνητο στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Πραξιτέλους, δίπλα στο παλαιό αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί πλέον ως χώρος τεκμηρίωσης και μόνιμης προβολής του έργου του ΚΕΔΑΚ, αλλά και ως κέντρο έρευνας για φοιτητές, σπουδαστές και ερευνητές που ασχολούνται με την αποκατάσταση και τη συντήρηση και τη δημιουργία νέων υποδομών του Αγίου Όρους, αποτελεί κληροδότημα της οικογένειας Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου στο ΚΕΔΑΚ.
«Διαφυλάττοντας την αγιορείτικη κληρονομιά και υλοποιώντας προγράμματα προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού, κειμηλιακού και φυσικού πλούτου των αγιορείτικων ιερών καθιδρυμάτων το ΚΕΔΑΚ, ως έργο και όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρέχει πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια στο έργο των μοναχών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.
Όπως τόνισε ο υπουργός πρόθεση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης είναι η προχωρήσει η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΕΔΑΚ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές, ένα από τα οποία είναι και η πρακτική άσκηση. Πρόσθεσε, ότι το ΚΕΔΑΚ συνέβαλε στην υλοποίηση περισσότερων των 2500 έργων στην Αθωνική χερσόνησο, μετρά τριάντα ένα χρόνια παρουσίας στα δρώμενα του Αγίου Όρους και στους χώρους του θα φιλοξενείται πολύτιμο αρχειακό υλικό από την πολύχρονη λειτουργία του.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΟΥ ΚΕΔΑΚ
Κυρίες και κύριοι,
Απόψε είναι μια ιδιαίτερη ημέρα στην ιστορία του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, καθώς εγκαινιάζουμε το Χώρο Τεκμηρίωσης και Προβολής του:
-πολυποίκιλου
-και πολυσήμαντου
 έργου του.
Μετρώντας 31 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα δρώμενα του Αγίου Όρους, το ΚΕΔΑΚ αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα του Ελληνικού Κράτους, που στέκεται:
-αρωγός
-και συμπαραστάτης
στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.
Διαφυλάττοντας την αγιορείτικη κληρονομιά και υλοποιώντας προγράμματα προστασίας και ανάδειξης του:
-μνημειακού,
-κειμηλιακού
-και φυσικού πλούτου των Αγιορείτικων Ιερών καθιδρυμάτων,
το ΚΕΔΑΚ, ως έργο και όραμα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρέχει:
-πολύτιμη
-και ουσιαστική
βοήθεια στο έργο των μοναχών.
Αυτό το έργο παραδίδουμε απόψε στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
Το  παραδίδουμε στη διάθεση:
-πολιτών,
-επιστημόνων
-και ερευνητών,
με την ευχή ο Χώρος Τεκμηρίωσης και Προβολής του Έργου του ΚΕΔΑΚ να αποτελέσει ενεργό κομμάτι αυτής της πόλης.
Φιλοδοξία μας είναι το ακίνητο που μας φιλοξενεί και το οποίο δόθηκε ως κληροδότημα της οικογένειας Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, να λειτουργήσει ως χώρος:
-τεκμηρίωσης
-και μόνιμης προβολής του έργου του ΚΕΔΑΚ, το Δ.Σ. του οποίου έχω τη χαρά και την τιμή να προεδρεύω ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Διότι η συστηματική αξιοποίηση πτυχών του παραγόμενου έργου στο ¢γιο Όρος, συμβάλλει στη γενικότερη καταξίωση του φορέα:
-τόσο σε επίπεδο κοινωνίας,
-όσο και επιστημονικής
-αλλά και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στους χώρους του θα βρίσκεται αρχειακό υλικό που αποτελεί προϊόν δράσεων και λειτουργίας 30 χρόνων.
Παράλληλα θα λειτουργεί και κέντρο έρευνας για:
-φοιτητές,
-σπουδαστές
-και ερευνητές,
οι οποίοι ασχολούνται με την:
-αποκατάσταση,
-συντήρηση,
-επανάχρηση
-και δημιουργία νέων υποδομών
στο περιβόλι της Παναγιάς. 
Επίσης, θέλοντας να μπολιάσουμε το επιστημονικό ενδιαφέρον για τα μνημεία του Αγίου Όρους με την επιστημονική κοινότητα, πρόθεσή του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης είναι να προχωρήσουμε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΕΔΑΚ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να οικοδομήσουμε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη και για τις δυο πλευρές, όπως είναι για παράδειγμα η πρακτική άσκηση.
Φίλες και φίλοι,
στόχος του ΚΕΔΑΚ παραμένει η παροχή ενός υψηλού επιπέδου ποιοτικού έργου στην υπηρεσία των μοναχών, με σεβασμό:
-στην παράδοση και στους θεσμούς,
-στην ιστορία του αντικειμένου,
-στην αισθητική και μνημειακή του αξία,
-στη λειτουργική του αναγκαιότητα. 
Στη μακρόχρονη πορεία του το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας συνέβαλε στην υλοποίηση περισσότερων από 2.500 έργων στην Αθωνική Χερσόνησο:
-διασφαλίζοντας την παράδοση της Αγιορείτικης Κληρονομιάς
-και συμβάλλοντας στη διάδοσή της στο μέλλον.
Γιατί το Άγιο Όρος:
-πέρα από την καρδιά της Ορθοδοξίας
-και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας,
αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου η πολιτισμική παράδοση συναντά την πνευματικότητα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το μεγαλείο της πίστης μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν σκληρά για την αποψινή πολύ όμορφη εκδήλωση, αλλά και όσους μας βοήθησαν σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης.
Αναφέρομαι στα στελέχη του ΚΕΔΑΚ που μόχθησαν για να διαμορφώσουν αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, καθώς και στους αδελφούς Τζιμήκα, αλλά και στον κύριο Βιδάλη για την:
-υλική
-και τεχνική τους βοήθεια.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να εγκαινιάσουμε όλοι μαζί τον Χώρο Τεκμηρίωσης και Προβολής του έργου του ΚΕΔΑΚ, με την ευχή να  αποτελέσει πηγή:
-επιστημονικής,
-τεχνικής,
-ιστορικής
-και πολιτισμικής αξίας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου