Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

1908 - Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου «Φιλοσοφικοί Κρημνοί» του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, εκδ. Ι.Μ. Χιλιανδαρίου



Με την παρουσία του Επισκόπου Βρανίων-Σερβίας κ. Παχωμίου, εκπροσώπων του Παναγιώτατου Μητροπολίτη κ. Άνθιμου και του Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βλατάδων, ιερέων, μοναχών, καθηγητών του Πανεπιστημίου και πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση της έκδοσης «Φιλοσοφικοί Κρημνοί» του Οσίου πατρός Ιουστίνου Πόποβιτς.
Για την ζωή και το έργο του π. Ιουστίνου, αλλά και ειδικότερα για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβ. Επίσκοπος Βρανίων κ. Παχώμιος, που γνώρισε τον π. Ιουστίνο, εργάστηκε για την αποκατάσταση της κατοικίας του και την μετατροπή της σε επισκέψιμο χώρο, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, που αναφέρθηκε στην εκδοτική πνευματική δραστηριότητα της Μονής και την επιρροή που αυτή άσκησε διαχρονικά στον Σερβικό λαό, ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκδοσης αλλά και το εν γένει φιλοσοφικό και θεολογικό έργο του π. Ιουστίνου, ο υποψ. διδάκτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Στογιάνοβιτς, μεταφραστής του έργου, που μίλησε εκτεταμένα για τη ζωή, το έργο, την απήχηση αλλά και τις συζητήσεις που κατά καιρούς προκάλεσαν οι απόψεις του Οσίου σχετικά με τη Δύση και τέλος ο Γέρων Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης που γνώρισε τον π. Ιουστίνο και τον επισκέφτηκε στη Σερβία, έγραψε το Απολυτίκιο και τη Θ.Λειτουργία του.
Μια λαμπρή προσωπικότητα, ένας άγιος της Ορθοδοξίας, τιμήθηκε για τη ζωή το έργο και την πνευματική κληρονομιά του στην Θεολογία, στον Ορθόδοξο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου