Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

1853 - Το πρόγραμμα του Ζ΄ Επιστημονικού Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας




Ζ' Επιστημονικό Συνέδριο

Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης

Έκθεση | εγκαίνια 19-11-2012 | Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου )

Συνέδριο | 23-25-11-2012 | Αμφιθέατρο  του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
(26 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 1912)

Η Αγιορειτική Εστία συνεορτάζει την διπλή Επέτειο της Εκατονταετηρίδας από την Απελευθέρωση, της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους, καθώς τα ιστορικά εκείνα γεγονότα απέχουν μόνο ελάχιστες ημέρες, ενώ επιδιώκει να σηματοδοτήσει με την διπλή γιορτή, έστω και συμβολικά, την μακραίωνη πολιτιστική, πνευματική, οικονομική και ιστορική σχέση μεταξύ της Αθωνικής Πολιτείας και του Μητροπολιτικού κέντρου, που αιώνες διατήρησε ως το κύριο  χαρακτηριστικό της γνώρισμα η Θεσσαλονίκη.
Οι διεθνείς εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκδηλώσεις πολιτιστικές, επιστημονικές και εκδοτικές, αναδεικνύουν τον σταθερό για περισσότερο από 12 χρόνια χαρακτήρα των δραστηριοτήτων της Αγιορειτικής Εστίας, ως του επιστημονικού και πολιτιστικού φορέα, που ίδρυσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αγιορειτική Κοινότητα, με στόχο και σκοπό να ερευνά, να αναδεικνύει και να προβάλλει τον πλούτο του μοναδικού πολιτιστικού και πνευματικού κληροδοτήματος της Μοναστικής Πολιτείας και των σχέσεων μεταξύ αυτής και της Θεσσαλονίκης, σχέσεων σταθερών, που διαρκούν εδώ και δέκα και πλέον αιώνες.
Στην διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, το Γαλλικό προξενείο για την Θεσσαλονίκη και η Fontation Hellenique, για τις δράσεις στο Παρίσι, συμμετέχουν δε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Musee Albert Kahn, τo Centre Gabriel Millet- Phototheque, και τα Letablissement de communication et de production audiovisuelle de la defence-Αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής από το Παρίσι , καθώς και το Μουσείο Ιστορίας των θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης.

Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν τον προσεχή Οκτώβριο και περιλαμβάνουν:

Α.  
Την παρουσίαση του Επετειακού Τόμου με τίτλο  «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης», με την ευκαιρία και της άφιξης στην Θεσσαλονίκη της ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί», από το ναό του Πρωτάτου, την οποία θα συνοδεύει σε πλήρη σύνθεση η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, ως ευλογία και τιμή προς την εορτάζουσα Θεσσαλονίκη.
Τον Τόμο επιμελήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή, που εποπτεύει του συνόλου των εκδηλώσεων, με επικεφαλής των Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη και μέλη τους Πανοσ. Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, Πλούταρχο Θεοχαρίδη Αρχιτέκτονα, Φωκίωνα Κοτζαγεώργη Επ. Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωακείμ Παπάγγελο Δρ. Αρχαιολόγο και Μίλτο Πολυβίου Δρ. Αρχιτέκτονα.
Η έκδοση περιλαμβάνει 13 επιστημονικά κείμενα και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

1) Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ιστορικός, Δ/ντης Ιδρύματος Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
«Ιστορική Εισαγωγή».

2) Νικόλαος Λιβανός, Φιλόλογος, Συνεργάτης Ιδρύματος Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
«Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους (3 Νοεμβρίου 1912)».

3) Δημήτριος Μουζάκης, Καθηγητής Μ.Ε., Δρ. Ιστορίας. Δ/ντης Γυμνασίου και Ακαδημαϊκός,
«Το Άγιον Όρος από την Οθωμανική αυτοκρατορία στο Ελληνικό βασίλειο: η θεσμική οργάνωση».

4) Κωνσταντίνος Παπουλίδης, Ιστορικός, διδάκτωρ Θεολογίας του ΑΠΘ και του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου Παρισίων, πρώην Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους,
«Το Άγιον Όρος στο επίκεντρο των διεθνών ανταγωνισμών».

5) Μοναχός Μωυσής Καρυώτης, Συγγραφέας,
«Πνευματικός βίος».

6) Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας,
«Ο δομημένος χώρος και οι λειτουργίες του».

7) Νικόλαος Μπονόβας, Αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,
«Η τέχνη στον Άθω: Εικόνες».

8) Δημήτριος Λιάκος, Δρ. Αρχαιολόγος 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,
«Η τέχνη στον Άθω: μαρμαρογλυπτική, ξυλογλυπτική, μεταλλοτεχνία, κεντητική».

9) Νικόλαος Λιβανός, Φιλόλογος, Συνεργάτης Ιδρύματος Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
«Αθωνίτες λόγιοι και αθωνικές έρευνες».

10) Αντώνιος Αλυγιζάκης, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
«Η βυζαντινή μουσική στον Άθω»

11) Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, Συγγραφέας,
«Το Άγιον Όρος κατά την περίοδον του Μακεδονικού Αγώνος».

12) Ιωακείμ Παπάγγελος, Δρ. Αρχαιολόγος,
«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μέσα από τα Αγιορειτικά Αρχεία»

13) Γέρων Θεόκτιστος Δοχειαρίτης,
«Αγιορείτικα Μετόχια στα χρόνια της Απελευθερώσεως του Αγίου Όρους»



Β.  
Την Έκθεση ιστορικής Φωτογραφίας για  την Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην Ανατολή του 20ου αιώνα», με φωτογραφίες από τα φωτογραφικά Αρχεία  φορέων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, με εξαιρετικό ιστορικό, αισθητικό και τεχνικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και του Αγίου όρους, λίγο πριν λίγο μετά την Απελευθέρωση.
Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες για το Άγιον όρος και την Θεσσαλονίκη του Γιώργου Λαμπάκη του εμπνευστή του Βυζαντινού Μουσείου και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, από τα φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Fred Boissonnas από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του κορυφαίου Γάλλου Βυζαντινολόγου Gabriel Millet από την Ecole Pratique des Hautes Etudes, των Fernand Cuville, Stephane Passet, Auguste Leon και Leon Busy από το Μουσείο Albert Kahn, φωτογραφικά και κινηματογραφικά Αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής και του Νikodim Kondakov του γνωστού Ρώσου περιηγητή και βυζαντινολόγου, που συμμετείχε σε μια από τις επισκέψεις του Millet στο Άγιον Όρος, συνεργάστηκε μαζί του και παρέλαβε μέρος του φωτογραφικού του αρχείου, από  το Μουσείο ιστορίας των θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης φωτογραφίες από το άλμπουμ του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίνου ως συμμετοχή του Ρώσικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης.
Την Έκθεση θα συνοδεύουν προβολές κινηματογραφικών ντοκουμέντων της εποχής, για το Άγιον Όρος και την Θεσσαλονίκη.
Θα κυκλοφορήσει δίγλωσσος Κατάλογος (Ελληνικά-Γαλλικά), με τις φωτογραφίες της έκθεσης, κείμενα σχετικά με τους συμμετέχοντες φορείς, τις φωτογραφίες τεχνοκριτικό σημείωμα της Επιμελήτριας της Έκθεσης Αγγελικής Γραμματικοπούλου  και ένα επιστημονικό κείμενο για  τις διαχρονικές ιστορικές σχέσεις Θεσσαλονίκης και Αγίου Όρους  και την σημασία των ντοκουμέντων της Έκθεσης, από τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Χατζηαντωνίου.
Το προσεχές έτος η Έκθεση θα παρουσιαστεί στο Παρίσι φιλοξενούμενη  στο Κέντρο Πολιτισμού της Σερβίας, απέναντι από το Κέντρο Ζώρζ Πομπιντού, και ενδεχομένως στην Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας των θρησκειών.

Γ.  
Το Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορετικής εστίας θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23-24-25 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης» και θα ενσωματώσει δύο στρογγυλά τραπέζια, το πρώτο με θέμα του το πολύτιμο έργο του Γάλλου βυζαντινολόγου Γκαμπριέλ Μιλλέ και συνομιλητές διακεκριμένους μελετητές του έργου του, από την Γαλλία και την Ελλάδα και το δεύτερο την  λεγόμενη «Ναζαρηνή Ζωγραφική», την ζωγραφική, κοσμική και θρησκευτική του πρώτου ελληνικού κράτους, η οποία για ένα μικρό διάστημα κυριάρχησε και στην αγιογραφική παραγωγή του Αγίου Όρους.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Επιστημονικό Συνέδριο
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Στρογγυλά Τραπέζια
* ΝΑΖΑΡΗΝΗ ΤΕΧΝΗ
* ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ GABRIEL MILLET

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ
13:00 - 14:00
Χαιρετισμός Δημάρχου
Χαιρετισμοί Συνδιοργανωτών
Χαιρετισμός Ιεράς Κοινότητας
Χαιρετισμός Οικουμενικού Πατριάρχου
14:00 - 14:30
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
17:00 - 17:15
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ, Δρ. Ιστορίας, Το Άγιον Όρος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ελληνικό Βασίλειο: Θεσμοί Διοικήσεως
17:15 - 17:30
ΦΑΙΔΩΝ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Αρχιτέκτονας Κε.Δ.Α.Κ., Το Άγιον Όρος και η θάλασσα στο γύρισμα του 20ου αιώνα
17:30 - 17:45
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ, Δρ. Θεολογίας - τ. Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους , Η Απελευθέρωση του Αγίου Όρους (2 Νοεμβρίου 1912) και η Ρωσία
17:45 - 18:00
LORA GERD, Ρωσική Ακαδημία Τεχνών, Ρώσικα σχέδια για το μέλλον του Αγίου Όρους (1912-1913)
18:00 - 18:15
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΡΟΥΤΗΣ, Οικονομολόγος, Άγιον Όρος και Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα. Οικονομικές σχέσεις της ιερής κοινότητας με τη μητρόπολη της Μακεδονία
18:15 - 19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ
19:00 - 19:15
Γ. ΜΩΥΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, Συγγραφέας, Ο πνευματικός βίος του Αγίου Όρους στις αρχές του 20ου αιώνα.
19:15 - 19:30
Γ. ΠΑΥΛΟΣ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ, Προηγούμενος Χρυσόστομος Λαυριώτης - Βίος - προσφορά - έργα. Προβλήματα της εποχής του.
19:30 - 19:45
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΔΗΣ, Δρ. Αρχαιολογίας, Αρχιτέκτων, Αναστηλωτής, Οι μαρτυρίες του ιερομονάχου Γεράσιμου Σμυρνάκη για τις κατεστραμμένες βυζαντινές μονές του Αγίου Όρους.
19:45 - 20:00
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ, ΔρΝ. Δικηγόρος, Ραβάσια Αντιπροσώπου - Επιτρόπων Μεγίστης Λαύρας κατά την περίοδο της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους στην νεοελληνική κυριαρχία
20:00 - 20:15
Γ. ΠΑΤΑΠΙΟΣ, Βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων, Όψεις της απήχησης της απελευθέρωσης στη ζωή των Αγιορειτών μοναχών
20:15 - 21:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
10:00 - 10:15
ΙΟΛΗ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ, Ερευνήτρια - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Από την περιήγηση και την ανακάλυψη, στην αναζήτηση και στις επιδιώξεις: το ρεύμα των ταξιδιωτών στο Άγιον Όρος στα τέλη του 19ου αιώνα.
10:15 - 10:30
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Επιμελήτρια Εκθέσεων - Διδάσκουσα στο Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής, τα πρώτα ρεπορτάζ στο Άγιον Όρος (προσωρ.τίτλος)
10:30 - 10:45
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Χ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, Ιστορικός Ερευνητής, Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους (1912), μέσα από το ταξιδιωτικό χρονικό των γάλλων μυθιστοριογράφων Jérôme και Jean Tharaud
10:45 - 11:00
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΛΙΟΜΠΕΗΣ, Δρ. Αρχαιολόγος - Μουσείο Ακρόπολης, Το Άγιον Όρος στο τέλος του 19ου - αρχές 20ου αιώνα μέσα από τα κείμενα Γερμανών Περιηγητών
11:00 - 11:15
ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, Αν. Καθηγήτρια Τμ. Σλαβικών Σπουδών / Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ο Άθως με τα μάτια ενός εκπατρισμένου ρώσου λογοτέχνη: Αγιορειτικά δοκίμια, ημερολόγιο και επιστολές του Μπορίς Ζάιτσεφ (1927)
11:15 - 12:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΗ
12:00 - 12:15
ΙΩΑΚΕΙΜ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ, Δρ. Αρχαιολόγος, Αγιορειτική συμμετοχή στον λατρευτικό εξοπλισμό των απελευθερωθέντων ναών της Θεσσαλονίκης (1912-1914)
12:15 - 12:30
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ, Δρ. Αρχαιολόγος 10ης ΕΒΑ, Ο κλασικισμός στη μαρμαρογλυπτική και την ξυλογλυπτική του Αγίου Όρους: δύο διαφορετικές πορείες
12:30 - 12:45
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΜΠΟΝΟΒΑΣ, Αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Ο Ναουσαίος ζωγράφος Χριστόδουλος Ματθαίος στον Άθω (τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα)
12:45 - 13:00
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗΣ, Καθηγητής Τμ.Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Η ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα
13:00 - 14:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΝΑΖΑΡΗΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
18:00 – 18:10
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Γενική Εισήγηση
18:10 – 18:20
ΕΥΘΥΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ-ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, Αν.Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ. - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ., Νεοελληνική εκκλησιαστική ζωγραφική. Απόπειρες προσέγγισης και προσδιορισμού ενός νέου ερευνητικού πεδίου
18:20 – 18:30
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ., Υπήρξε ελληνική ναζαρηνή εκκλησιαστική ζωγραφική;
18:30 – 18:40
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ, Δρ.Θεολογίας - Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε., Αγιογράφος - Ερευνητής, Οι Αγιογραφικοί Οίκοι του Αγίου Όρους (1859-1963) (Αγία Άννα - Κατουνάκια - Σκήτη Ιβήρων - Καρυές - Ρώσικα εργαστήρια)
18:40 – 18:50
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, Επικ.Καθηγητής (407/80), Πρ.Συντηρητής Έργων Τέχνης & Ιστορίας Υφάσματος Α.ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Α.Ε.Α.Θ. & ΑΠΘ, Ύφασμα & Ζωγραφική: Η Ναζαρηνή Τέχνη στους Επιταφίους του Αγίου Όρους
18:50 – 19:00
ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΟΥΦΗ-ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Το εικονογραφικό πρόγραμμα των εκκλησιών του Ελλαδικού χώρου κατά τον 19ο αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου. Αισθητική και θεολογική αποτίμηση.
19:00 – 19:10
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΡΙΛΙΓΚΟΣ, Δr. Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης, Στοιχεία της ναζαρηνής ζωγραφικής στο έργου του Κ. Φανέλλη
19:10 – 19:20
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ, Αν.Καθηγητής Τμ. Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής ΑΠΘ
19:20 – 19:30
Γ.ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ, Βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων, Ο αγιογραφικός οίκος των Ιωασαφαίων στη σκήτη Καυσοκαλυβίων (ίδρυση 1858): εικονογραφικά πρότυπα, απήχηση, επιδράσεις
19:30 – 20:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
11:00 - 11:15
Μ. ΚΑΜΠΟΥΡΗ - ΒΑΜΒΟΥΚΟΥ, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Η "νεωτερική" αρχιτεκτονική στο Άγιον Όρος (προσ. τίτλος)

11:15 - 11:30
Θ. ΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Αναπλ. Καθηγήτρια Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Η δραστηριότητα του Ξ. Παιονίδη στο Άγιον Όρος και τη Χαλκιδική στις αρχές του 20ου αιώνα.
11:30 - 11:45
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, Δρ. Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Το συνοδικό της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας
11:45 - 12:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ, Αναστηλωτής MA in Conservation Studies IoAAS, University of York, UK, Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών & ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Αναστηλωτής, MA in Conservation Studies IoAAS, University of York, UK , Αν. Καθηγητής Τμήματος, Η ανοικοδόμηση της Σιμωνόπετρας μετά την πυρκαγιά του 1892. Η αρχιτεκτονική ενός αγιορείτικου μοναστηριού γύρω στο 1900.
12:00 - 13:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

13:00 – 13:10
 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ GABRIEL MILLET
J. – P. GRELOIS, Ιστορικός
13:10 – 13:20
C. JOLIVET-LEVY, Καθηγήτρια στην EPHE (Παρίσι)
13:20 – 13:30
ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΗ-ΒΑΜΒΟΥΚΟΥ, Kαθηγήτρια ΑΠΘ
13:30 – 13:40
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΜΟΓΛΟΥ, Aναπλ. καθηγητής ΑΠΘ
13:40 – 13:50
DOMINIQUE COUZON, τ. Tεχνικός στο Αρχείο Millet
13:50 – 14:00
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΑΔΑΚΗΣ, Bυζαντινολόγος 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
14:00 – 14:10
ΗΩ ΠΑΣΧΟΥ, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Universite Paris I - Sorbonne, Φωτογράφος
14:10 – 14:20
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΩΜΚΟΣ, Δρ. αρχαιολόγος 25ης ΕΒΑ, Η συμβολή του Gabriel Millet στη μελέτη των μνημείων του Μυστρά
14:20 – 15:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη
23, 24, 25 Νοεμβρίου 2012

Δ. 
Μια φωτοαναστατική έκδοση σπανίου πλέον βιβλίου, στην σειρά «Αθωνικά Ανάλεκτα». Πρόκειται για την έκδοση του έτους 1887 των περιηγητικών εντυπώσεων του Άγγλου περιηγητή Athelstav Riley με τίτλο «Athos or the Mountain of the Monks» και εισαγωγικό κείμενο σχολιασμού, του αρχιτέκτονα Πλούταρχου Θεοχαρίδη.
Ε. Τέλος το σύνολο των εκδηλώσεων θα συνοδεύει Αναμνηστικός Φάκελος με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γκραβούρες του βιβλίου του Athelstav Riley.

Το έργο αυτό εντάχθηκε από την ΕΔΑ/ΠΚΜ με την Πράξη Η μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη του Αγίου Όρους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη» 2007-2013 και συνεπώς όλες οι εκδόσεις είναι εκτός εμπορίου και η είσοδος στις εκδηλώσεις ελεύθερη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου