Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

12641 - Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ι.Μ. Μ. Βατοπαιδίου, τριάντα χρόνια μετά… (φωτογραφίες και βίντεο)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΔΟΣ- ΡΑΦΑΗΛ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέπτεται  για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή καθώς την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Μονή ήταν Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος.
Η υποδοχή του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα.
Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ με την πολυάριθμο αδελφότητα στην είσοδο της Μονής.

Παρόντες ήταν οι  Αρχιερείς Μιλήτου . Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Λαοδικείας Θεοδώρητος, Καθηγούμενοι Χιλανδαρίου, Μεθόδιος, Διονυσίου Πέτρος, Σίμωνος Πέτρα Ελισαίος, Ξενοφώντος Αλεξιος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Σταυρονικήτα Τύχων, Ιερομ. Ιερώνυμος Σιμωνόπετρας αντιπρόσωπος της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρα.
Παρίστανται στην υποδοχή ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος και ο  Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνιος Διαματάρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο  Υπολιμενάρχης Αγίου Όρους, Υποπλοίαρχος Λ. Σ. Διονύσιος Ευστράτιος και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Πύραρχος Δημήτρης Καρασαββίδης
Η Ιερά λιτανεία κατέληξε στο Καθολικό της Μονής όπου τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία και εψάλη ο Πολυχρονισμός του Παναγιωτάτου. Ακολούθησε προσφώνηση από τον Καθηγούμενο Γερ. Εφραίμ.
Ο Γέροντας Εφραίμ  αναφέρθηκε στην προ 30ετίας εγκατάσταση της Βατοπαιδινής Αδελφότητος από την Πατριαρχική Εξαρχία, στην οποία μετείχε και ο νυν Παναγιώτατος και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Οικουμενικός Πατριάρχη για την Αγιοκατάταξη των 4 Αγιορειτων Οσίων.
Στην αντιφώνησή του ο Οικ. Πατριάρχης μίλησε για την αληθινή θεολογία, για τη μοναχική πολιτεία και την καλλιέργεια των αρετών μεταξύ των οποίων κορυφαία είναι η υπακοή που πρέπει να διακρίνει τον μοναχό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη πρώτη του αυτή επίσκεψη ως οικείος Επίσκοπος και μίλησε για τον κόπο του γέροντα Εφραίμ για τη καθοδήγηση της αδελφότητας.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες για την εγκάρδιο υποδοχή και δώρισε χερνιβόξεστο και επιγονάτιο.
Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στο τάφο του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού
Εν συνεχεία μετέβησαν στο Συνοδικό της Μονής για το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.
Στο Συνοδικό της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο Καθηγούμενος  της Μονής, Γέροντας Εφραίμ αναγόρευσε τον Οικ. Πατριάρχη Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπαιδίου για την μέριμνα και καίρια συμβολή του στην κοινοβιοποίηση της Μονής .
Ας σημειωθεί ότι ο νυν Οικ. Πατριάρχης είχε έρθει ως Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος, μαζί με τον Ηλιουπόλεως Αθανάσιο και τον  Χαλκηδόνος Μάξιμο ως Πατριαρχική Εξαρχία για την επανασύσταση και αποκατάσταση του Κοινοβιακού Μοναχισμού στο Βατοπαίδι.

Ο Γερ. Εφραίμ επέδωσε το Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας Ζώνης στο Παναγιώτατο και μια εικόνα του Αγ. Ελπιδίου και των συν αυτώ οι οποίοι είναι οι άγιοι που εορτάζουν αύριο και είναι η ημέρα χειροτονίας του Πατριάρχου.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου