Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

12618 - Η σημερινή πανήγυρη για τον Όσιο Ευδόκιμο στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)

    Ο Όσιος Ευδόκιμος έζησε και πολιτεύθηκε ευδοκίμως στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Το πραγματικό όνομα του Αγίου (μοναχικό ή βαπτιστικό) δεν είναι γνωστό, διότι το όνομα Ευδόκιμος του δόθηκε μετά την εύρεση του Ιερού λειψάνου του. Δεν είναι επίσης γνωστό ούτε ποια εποχή έζησε, ούτε ποια ήταν η πατρίδα του, ούτε άλλα στοιχεία για τους ασκητικούς του αγώνες. Η μόνη αίτια από την οποία γνωστοποιήθηκε η όσια ζωή του, είναι η εύρεση και η ανακομιδή του Ιερού λειψάνου, στο παλιό κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Όταν βρέθηκε το Ιερό λείψανο του, ευωδίαζε θεία ευωδιά και η ανακομιδή του έγινε στις 5/ 18 Οκτωβρίου
1840 μ.Χ.
Σχετικά με το γεγονός αυτό, χειρόγραφο του πατρός Μελετίου Ιεροδιακόνου Βατοπαιδινού αναφέρει:
Το 1840 το διοικητικό σώμα του μοναστηριού μας είδε ότι το δυτικό τείχος του οστεοφυλακού του νεκροταφείου, το οποίο ήταν κάτω από τον κύριο ναό του παρεκκλησίου του νεκροταφείου, είχε μικρές ρωγμές σε αυτό και έτσι είχε πάρει την απόφαση να αρχίσει την αποκατάστασή του.

Οι εργάτες άρχισαν τη διαδικασία κατεδάφισης και μετά από λίγες μέρες, την Τετάρτη 1/ 14 Οκτωβρίου 1840, άρχισαν να νιώθουν μια ευωδία
Όταν σταμάτησε η κατεδάφιση, άρχισαν να απομακρύνονται αργά τα συντρίμμια και τελικά βρήκαν τα λείψανα ενός άγνωστου αγίου που ευωδίαζε ολόκληρη την περιοχή του νεκροταφείου.
Ο άγιος ήταν γονατιστός σε θέση προσευχής και με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος του. Στην αγκαλιά του βρέθηκε μια εικόνα – ένα αντίγραφο της Μητέρας του Θεού της Παναγίας της Βηματάρισσας.
Η σκοτεινή κρύπτη στην οποία βρήκαν το λείψανο ήταν περίπου 150 ετών και εκτός αυτού, οι πατέρες δεν γνώριζαν πολλά γι ‘αυτόν. Έτσι, αποφασίστηκε να του δοθεί ένα προσωρινό όνομα. Τελικά τον ονόμασαν «Ευδοκίμο» επειδή ο Θεός,ευδόκισε να αποκαλύψει ένα τέτοιο θαύμα και να παρουσιάσει στους μοναχούς έναν τέτοιο – καλό- μοναχό.
Με βάση αυτό το γεγονός, οι μοναχοί συμφώνησαν για το όνομα Ευδόκιμος. Εντούτοις προσευχόταν και ικέτευαν τον Άγιο να τους φανερώσει αν δεν του ήταν αρεστό το όνομα Ευδόκιμος.
Μετά από πολλές μέρες, ο άγιος αποκάλυψε, με ένα όραμα σε έναν από τους πνευματικούς μοναχούς της μονής, λέγοντας: «Το όνομά μου είναι Σάββας, όμως δεν με πειράζει να με ονομάζετε Ευδοκίμο”. Και παρέμεινε Ευδοκίμος, δείχνοντας έτσι την μεγάλη του ταπεινότητα.
Της Πανηγύρεως προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο Μύρων, τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό και άλλους αγιορείτες πατέρες.
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εορτή του Αγίου Ευδοκίμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5/ 18 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου