Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

12622 - Μήνυμα ενότητας από το Άγιο Όρος

Οι Αγιορείτες με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον κανονικό επίσκοπο του Αγίου Όρους και πνευματικό μας πάτερα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Όλοι περιμένουν για διάφορα θέματα, ιδίως πνευματικά, να εκφραστεί το Άγιο Όρος. Όπως είναι γνωστό, μόνο μέσα από τη Σύναξη των Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών εκφράζεται το Άγιο Όρος. Συνεπώς, κάθε άλλη, μεμονωμένη άποψη, που διαχέεται, αφορά προσωπική γνώμη και όχι το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν.
Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να μεταδώσουν ένα τεχνητό κλίμα έντασης και απαξίωσης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αυτά τα άτομα δεν εκφράζουν επ' ουδενί το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως τεχνηέντως θέλουν να παρουσιάσουν. Σκοπός τους είναι η παραπλάνηση και η δημιουργία κλίματος διχασμού. Εξαντλούνται σε ένα δικό τους μονόλογο. Δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από θεσμικές συνάξεις και να σέβονται τα όργανα των κοινών αποφάσεων. Εν τέλει, με τη συμπεριφορά τους οδηγούν σταδιακώς τον εαυτό τους στην απομόνωση, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός Εκκλησίας.
Το Άγιο Όρος έχει καταφέρει ανά τους αιώνες να διατηρηθεί, διότι πάντοτε οι Αγιορείτες πατέρες κρατούν από τη μια το Ευαγγέλιο και από την άλλη τις σχετικές με τη λειτουργία του Αγίου Όρους διατάξεις (από τις παλαιές έως τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους), δηλαδή την σταθερότητα τους στην πίστη και τους θεσμούς. Η σχέση του Αγίου Όρους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι, επίσης, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της Ελλάδος.
Ευχόμαστε η Παναγιά να δίδει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων που προσπαθούν να μεταδώσουν την αδικαιολόγητη ή ακόμα και επιτηδευμένη ταραχή τους στους άλλους.
αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου