Σάββατο 20 Απριλίου 2019

11928 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ιστορικής Μονής του Άθωνα. (Συνέντευξη)

Συνέντευξη παραχώρησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Ο Γέροντας Βαρθολομαίος μίλησε για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και τις ραγδαίες εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα της ιστορικής Μονής του Άθωνα.
Πως κρίνετε την απόφαση την απόφαση του Εφετείου για τους κατηγορου-μένους; Θεωρείτε πως άργησε;

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που οδηγεί τον άνθρωπο ο θρησκευτικός φανατισμός.
Λένε κάποιοι ότι διώκονται για θέματα Πίστεως. Κανείς δεν διώκεται για θέματα Πίστεως. Είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν.
Οι πράξεις τους ελέγχονται και αφού κρίνονται παραβατικές από το Νόμο, τιμωρούνται.
Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου.
Η ακροαματική διαδικασία απέδειξε το δόλο, την πρόθεση και την πράξη να πετάξουν βόμβες μολότωφ.
Δεν πετάς εύκολα βόμβες σε άνθρωπο. Ιδίως όταν είσαι ρασοφόρος και επαγγέλεσαι την ειρήνη του Χριστού.
Για να δικαιολογήσουν την παράνομη συμπεριφορά τους, τη ντύνουν με το κάλυμμα του αγώνα και την Πίστη.
Βασικό γεγονός είναι, το οποίο επιμελώς κρύβουν, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντίθετη με το πνεύμα του Αγίου Όρους, το πνεύμα του Μοναχισμού, το πνεύμα του Χριστού.
Τι συνεπάγεται πρακτικά και τι αλλάζει στο καθεστώς της Ιεράς Μονής, αλλά και πως διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της και η αποφυγή μελλοντικών συμβάντων;
Η εύρυθμη λειτουργία της Μονής θα αποκατασταθεί πλήρως με την εγκατάσταση της νομίμου και κανονικής αδελφότητας στο μέχρι σήμερα υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής.
Η επιβολή του Νόμου και της Τάξης είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Αυτή έχει τα μέσα, τους τρόπους με την εκπαίδευση των συγκεκριμένων οργάνων να επιβάλλει το Νόμο.
Η επιβολή του Νόμου, δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βία. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει, έχοντας τη βία ως έσχατο μέτρο.
Όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα μέσα από τους Νόμους του Κράτους και γι αυτό, το Κράτος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα επιβολής της τάξης.
Αλλιώς, αν καθένας έπαιρνε το Νόμο στα χέρια του θα γινόταν «Άγρια Δύση».
Η αδράνεια όμως της πολιτείας, για λόγους ακατανόητους, έχει φέρει σε αυτό το σημείο την κατάσταση.
Η Πολιτεία στην ουσία συντηρεί την κατάσταση που επικρατεί με την αδράνειά της, αφήνοντας ατιμώρητη την παρανομία, διογκώνοντας το πρόβλημα και οδηγώντας σε τέτοιες απρόβλεπτες συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν το Άγιο Όρος.
Καλούμε λοιπόν την ελληνική Πολιτεία, να πράξει απλά το καθήκον της, για το οποίο ο ελληνικός λαός της έδωσε την εντολή να ανέβει στην εξουσία.
Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο για την ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου και τον δύσκολο αγώνα σας που εν τέλει δικαιώθηκε πανηγυρικά;
Απευθύνω έκκληση προς όλους, με νηφαλιότητα να εντείνουν τις προσευχές τους, ώστε να τερματίσει ένα χρονίζον θέμα που ταλαιπωρεί την Εκκλησία μας.
Είναι εποχή κοινής προσευχής και όχι αναρχίας.
Η οργή και οι απειλές δεν συνάδουν με το χριστιανικό πνεύμα.
Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να φωτίσει το Νου των συγκεκριμένων ανθρώπων ώστε να δουν έστω και στην ενδεκάτη ώρα την αλήθεια.
Τότε θα καταλάβουν τι χάνουν μακριά από την αλήθεια, κλεισμένοι μέσα στο φανατισμό και το ψεύδος που είναι εγκλωβισμένοι.
Το Φως της Αναστάσεως είναι το Φως το αληθινό, το οποίο προσπάθησαν να το κλείσουν στον τάφο αλλά αυτό ανέστη.
Καλή Ανάσταση σε όλους!
Ανδρέας Μ. Καραγιάννης

Σχετικά:
11918 - Ανακοίνωση Ι.Μ. Εσφιγμένου για καταδίκη καταληψιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου