Κυριακή 14 Απριλίου 2019

11905 - Οσία Μαρία η Αιγυπτία (Αρχιμ. Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η μετάνοια χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Χωρίς αυτά δεν τα βάζει κανείς με τον εγωισμό του. Πρότυπο τόλμης και θάρρους η οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο μετανοίας.
Για να κερδίσεις τον παράδεισο, η μετάνοια είναι το κλειδί με το οποίο ανοίγουν διάπλατα οι πύλες του!
Η οσία Μαρία μάς έδειξε τον τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι, για να μετανιώσουμε πρέπει να βγούμε στην έρημο, όπως η οσία Μαρία, αλλά να μιμηθούμε την αποφασιστικότητά της και την τόλμη της, όχι μόνο να μετανιώσει για την προηγούμενη ζωή της, αλλά και το να αλλάξει εμπράκτως την ζωή της, ζητώντας το έλεος και την συγχώρεση του Θεού.
Η πρώην πόρνη έγινε πρότυπο μετανοίας. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, όταν αφορά την σωτηρία του. Ο Θεός της χάρισε την συγχώρεση, ενώ κάποιοι πατέρες είδαν την πρώην πόρνη στην συνοδεία των παρθένων μαζί με την Παναγία μας.
Πρότυπο μετανοίας για όλους η οσία Μαρία. Μας ανοίγει με τον βίο της τον δρόμο, καθώς βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος της αγίας Τεσσαρακοστής και προ των θυρών της Μεγάλης Εβδομάδας.
Αυτόν τον δρόμο ας ακολουθήσουμε, ώστε εν μετανοία να βιώσουμε αληθινά το πάθος του Χριστού μας και να γευθούμε την χαρά της Αναστάσεως!
Καλή Ανάσταση!
†Αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

1 σχόλιο: