Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

11608 - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939 - 28 Ιανουαρίου 2008). Φωτογραφίες από προσκυνηματικές επισκέψεις του στο Άγιο Όρος

Τα λόγια του είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας και πάντα επίκαιρα...
Για το θέμα της Μακεδονίας είχε ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως ο λόγος του για την Μακεδονία να αποδειχθεί προφητικός.
Σε μία ιστορική ομιλία του, πριν από 12 χρόνια και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του 2006 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος είχε πει πώς «η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει».
Είχε πει ο μακαριστός Χριστόδουλος: «Και η Μακεδονία
είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα. Με τέτοιες ιστορίες, αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρό στην Μακεδονία. Και να προσέχουνε πού πατάνε. Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί να πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο.
Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία. Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί. Και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης, που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει. Να μη μιλάμε για αγώνες. Να μη μιλάμε για πολέμους. Να μη μιλάμε για θυσίες…».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο των αλησμόνητων δύο Μακεδονομάχων, του Τέλλου Άγρα και του Αντώνη Μίγγα είχε πει: «Δεν μπορώ, όταν βλέπω να υπονομεύονται οι αξίες και οι αρχές του πολιτισμού μας, η Θρησκεία μας, η Οικογένειά μας, η Παιδεία μας, το Έθνος μας, όταν τα βλέπω αυτά να κινδυνεύουν, δεν μπορώ να σιωπήσω, έστω και αν το ότι ομιλώ, μου κοστίζει πολύ ακριβά».
Συμπληρώνονται σήμερα, 28 Ιανουαρίου 2019, έντεκα χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στο Άγιο Όρος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου