Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

11596 - Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει; (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

- Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στην καθημερινότητά του;
- Εύκολη απάντηση και αδιαμφισβήτητη για όλους: Χρήματα, δουλειά, φαγητό, υγεία...
Αν προσθέσουμε, όμως, την ηρεμία, την χαρά, την αγάπη; Εύκολη πάλι η απάντηση... Βεβαίως χρειάζονται κι αυτά, αλλά χωρίς χρήματα, χωρίς δουλειά ποιος ηρεμεί και χαίρεται, ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την αγάπη, όταν δεν έχει την ασφάλεια, που του παρέχει η οικονομική άνεση; Πολύ λογικοφανείς σκέψεις, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο λάθους ή αλλαγής. Υπάρχει βεβαιότητα και σιγουριά.
Ο Χριστός κατά την εδώ παρουσία Του είχε πει: «Οκ π' ρτ μόν ζήσεται νθρωπος».  Δηλαδή, μόνο η μέριμνα για τα υλικά αγαθά δεν προσφέρει ζωή στον άνθρωπο.
Άραγε... Πόσο «λάθος» κάνει ο Χριστός! Πόσο «δεν κατάλαβε» τις ανάγκες
του ανθρώπου! Άραγε... το κήρυγμά Του ήταν «λάθος»; Γιατί, τελικά, ό,τι έχει πει ο Χριστός είναι αντίθετο με τις συνήθειες του ανθρώπου;
Ο τρόπος που ζει ο άνθρωπος είναι ελεύθερη επιλογή, δική του. Ο λόγος του Χριστού γίνεται αποδεκτός ή όχι, ελεύθερα και όχι με επιβολή.
Τι δεν πάει καλά τελικά; Γιατί επικρατεί λύπη, αγωνία, άγχος, πόνος στην ζωή πολλών ανθρώπων;
Είναι επιλογή ζωής; Το θέλει ο άνθρωπος, να ζει έτσι; Αφού είναι ελεύθερη η βούληση και η επιλογή στον άνθρωπο, γιατί δεν επιλέγει κάτι άλλο, που θα του αλλάξει την κατάσταση, αλλά επιμένει στον ίδιο τρόπο;
Ο Χριστός μιλάει για αγάπη, για συγχώρεση, για υπομονή, για εμπιστοσύνη και πίστη στον Θεό, για χαρά, για φως, για ζωή. Πόσο λάθος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος που μας ζητά ο Χριστός; Τι είναι αυτό που δεν μας πείθει στον Χριστό; Ποιος μας πείθει τελικά; Πού πιστεύουμε; Απλά ερωτήματα που ζητούν απλές απαντήσεις.
Θέλουμε στην ζωή μας φως ή σκοτάδι, χαρά ή λύπη, ελπίδα ή απελπισία, θάρρος ή φόβο, αγάπη ή μίσος, τον Χριστό ή την μιζέρια του εγωισμού μας; Δεν υπάρχει πιο απλή επιλογή στη ζωή μας. Απόφαση χρειάζεται και προσπάθεια. Έτσι απλά!
Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου