Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

9833 - Με τιμές αρχηγού κράτους η Τίμια Ζώνη στη Λάρισα

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ 
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 
στον Άγιο Νικόλαο

Το μοναδικό κειμήλιο από την επίγειο ζωή της Παναγίας το οποίο φυλάσσεται στην ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, προσκυνούν από χθες στη Λάρισα χιλιάδες Λαρισαίοι.
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, την οποία έφτιαξε η ίδια από τρίχες καμήλας σύμφωνα με την παράδοση, και θα παραμείνει έως και τις 19 Νοεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου καθημερινά θα τελούνται θεία λειτουργία, παρακλήσεις και αγρυπνίες.
 
Χιλιάδες πιστοί Λαρισαίοι ανέμεναν χθες το απόγευμα καρτερικά την έλευσή της. Στην άκρη του δρόμου, στα σκαλιά της εκκλησίας για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη, να γεμίσουν ελπίδα, χαρά και αγαλλίαση. Η επίσημη υποδοχή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, που προσκόμισε ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ, έγινε μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, παρουσία του ιερού κλήρου, των αρχών και πλήθους πιστών όλων των ηλικιών. 
«Ήρθαμε από την Αθήνα, είμαστε συγκινημένοι, γοητευμένοι από την ευλάβεια των συμπατριωτών μας των Αθηναίων, περισσότεροι από 300.000 χιλιάδες προσκύνησαν την Αγία Ζώνη της Παναγίας», ανέφερε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα ο ηγούμενος Εφραίμ για να προσθέσει «με πόσα δάκρυα βρέχτηκε αυτό το κειμήλιο. Δεν είναι μόνο μια εικόνα της Παναγίας. Είναι από το ένδυμα της Παναγίας. Είναι φτιαγμένη με τα ίδια της τα χέρια από τρίχες καμήλου και κεντημένη με χρυσή κλωστή από την αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγο του αυτοκράτορα Λέοντα του Στ’ του Σοφού. Η λειψανοθήκη που είναι από το 1818 την έκαναν στη Ρωσία. Υπάρχουν τρεις λειψανοθήκες στο Βατοπαίδι για την Αγία Ζώνη και αυτή είναι η πολυτιμότερη, η μεγαλύτερη και σας τη μεταφέρουμε εδώ για να δείξετε την ευλάβειά σας, την πίστη σας. Το 2011 την είχαμε μεταφέρει στη Ρωσία και προσκύνησαν 4 εκατ. άνθρωποι, όταν συναντηθήκαμε με τον Πατριάρχη της Ρωσίας είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση, “γέροντα”, είπε “σας ευχαριστούμε γιατί με την παρουσία της Αγίας Ζώνης δώσατε την ευκαιρία σε εμάς που ποιμαίνουμε την εκκλησία να δούμε τη δύναμη της εκκλησίας. Να δούμε τη δύναμη της πίστης. Εύχομαι το ποίμνιο της Λάρισας να ωφεληθεί από την παρουσία της Αγίας Ζώνης», κατέληξε ο ηγούμενος. Για την Αγία Ζώνη της Παναγίας έχουν καταγραφεί αμέτρητα θαύματα από πιστούς που προσευχήθηκαν, νήστεψαν και προσκύνησαν την Αγία Ζώνη. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά έχουν αρχειοθετηθεί και αποτυπωθεί στα βιβλία της ιεράς μονής Βατοπαιδίου. Όπως ανέφερε και ο ηγούμενος της Μονής «έχουμε περιπτώσεις άτεκνων ζευγαριών που απόκτησαν παιδιά, ανθρώπων με βαριές ασθένειες που έγιναν καλά, που έλαβαν την ευλογία κι έγιναν καλά όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις».
Η ευωδία της Αγίας Ζώνης είναι απίστευτη όταν την πλησιάζει κάποιος για να την προσκυνήσει και διαβάζοντας όχι μόνο τα σύγχρονα θαύματα που έχει κάνει αλλά και τα θαύματα στο πέρασμα των χρόνων, τότε ίσως να μπορεί να αντιληφθεί τη δύναμη του μοναδικού προσωπικού αντικειμένου της Παναγίας. «Η πόλη της Λάρισας και η Εκκλησία υποδέχτηκαν με τιμές Αρχηγού Κράτους την Αγία Ζώνη και παρακαλούμε για τη θαυματουργή δύναμή της για να μας θεραπεύσει από τις ασθένειες, για τη σωτηρία της ψυχής μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «χαρᾷ λοιπόν χαίροντες ἐπί τῇ ὑποδοχῇ ταύτῃ καί ἱκέτιδας χεῖρας ὑψοῦντες ἅπαντες παρακαλοῦμεν ὅπως τῇ θαυματουργικῇ αὐτῆς δυνάμει θεραπεύει ἡμᾶς ἀπό τῶν ἀσθενειῶν ἡμῶν, καθότι ἀφ’ ἑνός μέν ἡμεῖς θνητόν γένος ὑπάρχοντες εἴμεθα «δυνάμει ἀσθενεῖς» καί «δυνάμει ἑτοιμοθάνατοι» καί ἀφ’ ἑτέρου ἐκζητοῦμεν τήν τῶν ψυχῶν ἡμῶν σωτηρίαν καί ἀπολύτρωσιν, στοιχοῦντες τῷ Θεομητορικῷ ὕμνῳ «Χαῖρε χρωτός τοῦ ἐμοῦ θεραπεία, χαῖρε ψυχῆς τῆς ἐμῆς σωτηρία».
Στην Πάτρα, στη Χαλκίδα, στην Αθήνα οι πιστοί περίμεναν με τις ώρες και υπομονετικά για να γονατίσουν μπροστά στο ιερό κειμήλιο της Θεοτόκου, να παρακαλέσουν, να κλάψουν και να παρηγορηθούν αλλά και να λάβουν την ευλογία. «Η Λάρισα υποδέχεται την Αγία Ζώνη σήμερα διατρανώνοντας την ανάγκη πολιτεία, αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, και Εκκλησία να συνεχίσουν να συμπορεύονται, στο πλαίσιο των ρόλων τους, με αλληλοσεβασμό αλλά και επίγνωση ότι οι δεσμοί αυτοί παραμένουν ακατάλυτοι. Γιατί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η εκκλησιαστική διακονία συναντιούνται, καθημερινά, και το αντικείμενο αυτής της συναντήσεως είναι ο άνθρωπος», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «ο άνθρωπος που είναι όρθιος αλλά και ο άνθρωπος που πέφτει, ο άνθρωπος που δοκιμάζεται, ο άνθρωπος που αγωνίζεται σκληρά μέσα σε δύσκολες, και συχνά αντίξοες συνθήκες, ο άνθρωπος που με όπλο την πίστη του, τις αρχές και τις αξίες του μπορεί και θα βγει νικητής κι απ’ αυτήν τη μάχη. Ο άνθρωπος είναι λοιπόν, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Ιδίως οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους τη συμπαράσταση της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της πολιτείας. Για όλους αυτούς νοιαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και μοχθούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους. Και η Παναγία που πάντοτε μας προστατεύει, προσευχόμαστε να μας βοηθά στους καιρούς που διατρέχουμε για να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και σταθερούς τους δεσμούς αλληλεγγύης της κοινωνίας μας. Με εμπιστοσύνη, λοιπόν, στις αξίες της παράδοσής μας, αλλά και με αλληλοβοήθεια, ας κάνουμε όλοι το χρέος μας, ο καθένας από τη θέση του, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει τα εμπόδια, να περάσει σε μια νέα εποχή με την κοινωνία όρθια, με την καθεμιά και τον καθένα μας να ζουν με αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Αγοραστός. 
Στη συνέχεια η πομπή μεταφέρθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου στην είσοδο του ναού έψαλαν όλοι μαζί κλήρος και λαός «Τη Υπερμάχω». Πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα τελεστούν καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών. Η Αγία Ζώνη θα παραμείνει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου έως τις 19 Νοεμβρίου. 
Νωρίτερα χθες το μεσημέρι η Αγία Ζώνη ήρθε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Λάρισα με ειδική πτήση και την υποδέχτηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο ο μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάτιος και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. 
Στις εκδηλώσεις υποδοχής της Αγίας Ζώνης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Ελασσόνας κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Κίτρους κ. Γεώργιος και Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ Δ. Κοτσιάφτης, οι αντιπεριφερειάρχες Δ. Παπαδημόπουλος, Απ. Μπέμπης, Γ. Λαδόπουλος, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο διοικητής της 110 Π.Μ. σμήναρχος Απ. Χόρτης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Δ. Γατσουνιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος και χιλιάδες πιστών. 
Ζωή Παρμάκη

Βίντεο από την υποδοχή της Αγίας Ζώνης στη Λάρισα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου