Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

9277 - Στην Κατερίνη η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»


Την έναρξη των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2016», σηματοδοτούν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ΄εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», που συνδιοργανώνουν o Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης.
Η Έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστική Σχολή, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00. 
Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016, ενώ ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 6 έως 28 Μαΐου 2016 και εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016.
Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος 4 φωτογράφοι: ο Ali Borovali από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.
Εγκαίνια: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 στις 18:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 27 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10: 00 π.μ. έως 14:00 & 18:00 έως 20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00 έως 14:00.
Διεύθυνση: Ειρήνης 12, Κατερίνη
Τηλ: 23510 47445

Βιογραφικά των 4 φωτογράφων

Valery Bliznyuk
Γεννήθηκε το 1964 στη Ρωσία. Σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης της Μόσχας. Είναι μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Μόσχας από το 1998. Ασχολείται επαγγελματικά με την αγιογραφία από το 1992, και με τη φωτογραφία από το 1998. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 16 εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα: “Monastyr St. Paul on Mount Athos”, “From the Solovki to the Aegean Sea”, “Deserts New Fivaida Athos”. Έχει επισκεφθεί και φωτογραφίσει το Άγιον Όρος τρεις φορές.

Ali Borovali
Γεννήθηκε το 1958 στην Τουρκία. Απόφοιτος του Boğaziçi University Business Administration School της Κωνσταντινούπολης, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Φλώριδα των ΗΠΑ, όπου επίσης σπούδασε και φωτογραφία, το διάστημα 1981-1984. Τα επόμενα χρόνια, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τομέα του φωτορεπορτάζ. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε εθνικά και διεθνή περιοδικά, όπως τα Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire, Skylife, Maison Française κ.ά. Το έργο του έχει παρουσιαστεί ευρέως στην Τουρκία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (2001, 2002). Έχει επισκεφτεί και φωτογραφίσει πολλές φορές το Άγιον Όρος, και μέρος αυτής της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φωτοδημοσιογραφίας Visa Pour L’ Image στο Perpignan στη Γαλλία (2004).
Zbigniew Kosc
Γεννήθηκε το 1951 στην Πολωνία. Έχει διδακτορικό στην κοινωνική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, όπου εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης, όπως και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Αργότερα σπούδασε φωτογραφία και γραφιστική στην Gerrit Rietveld Academie στο Άμστερνταμ, όπου και εδρεύει από το 1980. Έχει φωτογραφίσει τα αρχαία ερείπια σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κουρδιστάν, αλλά και την αρχιτεκτονική μεγαλουπόλεων όπως η Ρώμη, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και η Αγία Πετρούπολη. Είναι γνωστός για τις φωτογραφίες του στον Άθω και τη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας. Το πρώτο του φωτογραφικό βιβλίο με τίτλο “Athos” εκδόθηκε στη Ζυρίχη το 1988. Έργα του έχουν δημοσιευθεί ευρέως και έχουν εκτεθεί πολλές φορές σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Zoran Purger
Γεννήθηκε το 1954 στη Σερβία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 συμμετείχε στο ίδρυμα του φωτογραφικού αρχείου της σχολής αγιογραφίας του Μοναστηριού Žiča της Σερβίας. Από το 1976 είναι μέλος της Ένωσης Φωτογράφων και από το 1994 της Ένωσης Εφαρμοσμένων Τεχνών Καλλιτεχνών και Σχεδιαστών (ULUPUDS) της Σερβίας. Από το 2007 επίσης συνεργάζεται με την Αγιορείτικη Φωτοθήκη. Την περίοδο 2012-2013 ήταν επισκέπτης καθηγητής φωτογραφίας στον Τομέα Μέσων και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Singidunum στο Βελιγράδι. Μια από τις σημαντικότερες εργασίες του αποτελεί η έκθεση με τους θησαυρούς της Μονής Χιλανδαρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τεχνική cibachrome. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εφτά ατομικές εκθέσεις στη Σερβία, ενώ το 2014 η έκθεσή του με τίτλο “Existence in parallel time line”, αφιερωμένη στο Άγιον Όρος, παρουσιάστηκε στην γκαλερί ARTGET στο Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου

Το βίντεο που ακολουθεί, με φωτογραφίες των τεσσάρων φωτογράφων, 
είναι από την έκθεση που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Photo exhibition for Mount Athos from Mount Athos Center on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου