Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

9353 - Οι Αγιορείτες είχαν αποστείλει διαμονητήριο – προσωπική πρόσκληση – στον Φιντέλ Κάστρο

Μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί το Άγιο Όρος (εδώ), η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε σε δημοσίευμά της (9 Οκτωβρίου 2004) πως η Αθωνική Πολιτεία προσκάλεσε επίσημα, μέσω του στενού συνεργάτη του Ευσέβιου Λεάλ, τον Κουβανό ηγέτη. Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας: 
Ένα ξυλόγλυπτο σταυρό και ένα διαμονητήριο - προσωπική πρόσκληση για φιλοξενία στο Αγιον Ορος απέστειλαν οι μοναχοί της Αθωνικής Πολιτείας στον Φιντέλ Κάστρο με τον στενό συνεργάτη του Ευσέβιο Λεάλ, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην κιβωτό της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.
       Το αν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μοναχών ο Κουβανός ηγέτης μένει να το δούμε, δεδομένου ότι η χώρα του βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, κατηγορούμενη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ίδιος τελεί σε πολιτική καραντίνα. Όσοι, πάντως, ελπίζουν σε μια τέτοια έξοδο του Κάστρο από την αθεϊστική του όαση για να προσκυνήσει στο σπουδαιότερο κέντρο της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, αισιοδοξούν ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα υπάρξει χαλάρωση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας, γεγονός που θα επιτρέψει στον ηγέτη της να την εγκαταλείψει άφοβα και να ταξιδέψει για θρησκευτικούς λόγους.
Το ενδιαφέρον του, εξάλλου, για ένα τέτοιο ταξίδι, αποκάλυψε και ο ίδιος την περασμένη άνοιξη στον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, που επισκέφθηκε την Αβάνα για να εγκαινιάσει την πρώτη στην Κούβα ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία χρηματοδότησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Το μετέφερε τώρα στους μοναχούς και ο εκ των στενότερων και εμπιστότερων συνεργατών του, πασίγνωστος στη Λατινική Αμερική ιστορικός και λογοτέχνης κ. Λεάλ.
Τι είδους φιλοσοφικές ανησυχίες ωθούν τώρα στα προχωρημένα γεράματα τα ενδιαφέροντα του σκληρού μαρξιστή-λενινιστή Φιντέλ στο «όπιο του λαού» και μάλιστα στην πλέον προωθημένη έκφρασή του, όπως είναι ο μοναχισμός; Οπως λέει στην «K» ένας εκ των συνομιλητών του διάσημου επαναστάτη, ο μητροπολίτης Παναμά και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρας, που συνόδευσε τον Ευσέβιο Λεάλ στο Αγιον Ορος, ο Φιντέλ Κάστρο, όντας ο ίδιος απόλυτος στα πολιτικά του πιστεύω, εκτιμά τα άτομα που είναι απόλυτα στα δικά του πιστεύω, όπως είναι οι μοναχοί.
«Τον συγκινεί ο μοναχισμός. Διαβάζει για τους άνδρες μοναχούς στην Ορθοδοξία και τη ζωή των γυναικών μοναχών στην Καθολική Εκκλησία. Μάλιστα κατέθεσε λουλούδια και σ' ένα μικρό ανδριάντα της Μητέρας Τερέζας, που έχουμε τοποθετήσει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αβάνα», εξηγεί και αποκαλύπτει ότι κατά την τελευταία τους συνάντηση συζητούσαν επί τρεις ώρες για την ορθόδοξη πίστη, με τον Κάστρο να διατυπώνει απανωτές ερωτήσεις για τη δομή της Εκκλησίας της και τον μοναχισμό, κ.ά.
Ο Φιντέλ Κάστρο χριστιανός ορθόδοξος; Λίγο δύσκολο. Παλιό άλογο, καινούργια περπατησιά δεν γίνεται, λέει μια παροιμία και ο θρυλικός κομαντάντε -κοντά στα 80 του πλέον- παραμένει ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, παλιά γερά άλογα της εμπνεόμενης από τον ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Τα ανοίγματα που επιχειρεί στη θρησκεία αποδίδονται από τους αναλυτές των κουβανικών πραγμάτων, στην ανάγκη να βγει η Κούβα από τη διεθνή απομόνωση και να αφαιρέσει ο Κάστρο επιχειρήματα των αντιφρονούντων και όσων τους υποστηρίζουν, για καταπίεση, μεταξύ άλλων, των θρησκευτικών ελευθεριών του λαού.
Τo νέο πρόσωπο
Μια καλή ευκαιρία να προβάλει ένα νέο πρόσωπο της Κούβας προς τον έξω κόσμο, είχε ο Κάστρο και το καθεστώς του με τα εγκαίνια της πρώτης ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κούβα, αυτής του Αγίου Νικολάου, στην Αβάνα και την εκμεταλλεύθηκε. H εικόνα του γενειοφόρου με το κουστούμι και χωρίς το σύμβολο της επανάστασης, την περιβόητη φαιοπράσινη στρατιωτική στολή εκστρατείας, που παρακολουθεί με ευλάβεια τη θεία λειτουργία, έκανε τον γύρο του κόσμου, καθιστώντας περισσότερο συμπαθή τον άθεο Φιντέλ στα τριακόσια εκατομμύρια των ορθοδόξων.
Εστειλε ταυτόχρονα και ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι «να εγκατέλειψα τον αθεϊσμό, οι Κουβανοί μπορεί να πιστεύουν σε όποιον Θεό θέλουν και ιδού η απόδειξη». O μητροπολίτης Παναμά βλέπει, φυσικά, τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και εκείνο που υπογραμμίζει είναι τις προθέσεις του Κουβανού ηγέτη να διευκολύνει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Λέει μάλιστα ότι με την άδεια του Κάστρo θα λειτουργήσουν στην Αβάνα ορθόδοξη θεολογική σχολή και βιβλιοθήκη ελληνικών σπουδών.
Σταύρος Τζιμας
http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου