Τρίτη 24 Μαΐου 2016

8442 - Εκδήλωση «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός» στη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός», έκδοση της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου.
Η Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνουν την εκδήλωση «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός» με αφορμή την ομώνυμη νέα έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του συγγραφέως Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016, ώρα 7:00 μ.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

19:00 Χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.
19:10 Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, «Η θέση του Γέροντος στον γυναικείο μοναχισμό».
19:30 Γερόντισσα Μακρίνα, Καθηγουμένη Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως, «Η θέση της Γερόντισσας στον γυναικείο μοναχισμό».
19:50 Γερόντισσα Αίκατερίνα, Καθηγουμένη Ιεράς Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Κονταριώτισσα Πιερίας, «Χαρισματούχοι Γέροντες και Γερόντισσες των ημερών μας».
20:10 Παρουσίαση του τόμου «Γέροντες και γυναικείοςμοναχισμός» από τον Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή, Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
20:30 Αντιφώνηση από τον Ιερομόναχο Δημήτριο Καββαδία.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου από τις εκδόσεις «Εν Πλω».
Χορηγός επικοινωνίας: Διαδικτυακό περιοδικό Πεμπτουσία

Ο φιλοπονώτατος Ιερομόναχος π. Δημήτριος Καββαδίας στο τελευταίο συγγραφικό του πόνημα «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου, προσφέρει έναν πλούτο στοιχείων για τον γυναικείο μοναχισμό στην πατρίδα μας, συνδέοντας την ανάπτυξη και στερέωση του θεοφιλούς μοναστικού πόθου αναρίθμητων ευλογημένων ψυχών με την ύπαρξη αγιασμένων μορφών παλαιότερων και σύγχρονων Γερόντων.
Το πολυσέλιδο (974 σελ.) και πολύτιμο αυτό βιβλίο, καρπός ιδιαίτερα κοπιώδους εργασίας του π. Δημητρίου, παρουσιάζει την ιστορία και την οργάνωση του ασκητικού βίου γυναικείων κοινοβίων όλων των περιοχών της Ελλάδος, ως συνέχεια προηγούμενης έκδοσης του ιδίου, με τον τίτλο «Μοναζουσών σύναξις – Θαυμαστόν γυναικείον Γεροντικόν του 20ού αιώνος».
Όπως σημειώνει στον πρόλογο της παρούσας έκδοσης ο Σεβαστός Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ, η πρόοδος κάθε γυναικείου κοινοβίου οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη ενός πεπειραμένου Γέροντα. Ενώ η Γερόντισσα είναι η μητέρα και το σημείο αναφοράς των μοναζουσών, ο Γέροντας είναι ο έμπειρος καθοδηγητής στις ατραπούς της μοναστικής ζωής και για τις μοναχές και για την Γερόντισσα. Αυτός διασφαλίζει την καλύτερη σχέση μεταξύ της Ηγουμένης και των υποτακτικών της και αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας στην οδό της απαθείας και της σωτηρίας. Αυτό βέβαια πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι ο Γέροντας έχει ζήσει πρώτος αυτός την υπακοή και έχει αποκτήσει εμπειρία των θλίψεων και των δοκιμασιών της μοναστικής ζωής, αλλά και των επισκέψεων της θείας Χάριτος. Ο Γέροντας οφείλει να είναι διδάσκαλος, έμπειρος ιατρός και κυβερνήτης των ψυχών, καλός ποιμένας και ποθητός πατέρας για τις μοναχές που του έχει εμπιστευθεί ο Θεός.
Τέτοια φωτεινά παραδείγματα Γερόντων, όπως ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος Σάββας εν Καλύμνῳ, ο Γέροντας Ιωσὴφ ο Ησυχαστής, ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής, ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, ο Άγιος Άνθιμος εν Χίῳ, ο Γέροντας Αθανάσιος Χαμακιώτης, ο Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, ο Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης και άλλοι, παρουσιάζονται στον τόμο αυτό.
Με ακάματο ζήλο ο συγγραφέας αντλεί στοιχεία και πληροφορίες από πολλές πηγές, με έναν σκοπό: να παρουσιάσει την αγία ζωή, την άσκηση και την κατά το υπόδειγμα του Χριστού πνευματική πατρότητα των μακαριστών Γερόντων, οι οποίοι έγιναν έτσι ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτελούς διακονίας για τις πνευματικές τους θυγατέρες, αυτές που εγκαταβίωσαν στα μοναστικά καθιδρύματα που σκιαγραφούνται στον παρόντα τόμο.
Πνευματικοί καρποί των αγίων αυτών Γερόντων, που κοσμούν την εν λόγω έκδοση, είναι οι μορφές των Γεροντισσών και μοναζουσών οι οποίες μυήθηκαν από τους πνευματικούς τους πατέρες στην ευλογημένη οδό της ασκήσεως, της υπακοής, της προσευχής, της σιωπής, της μετανοίας. Με απλότητα, πληρότητα και σαφήνεια, και με την παράθεση πλούσιου φωτογραφικού, αρχειακού και βιβλιογραφικού υλικού, σκιαγραφείται η ιστορία και η ζωή μικρών και μεγάλων γυναικείων μονών, από την Κεφαλλονιά ως την Χίο και από την Καλαμάτα ως την Αλεξανδρούπολη. Κυρίως όμως περιγράφονται οι ασκητικοί αγώνες, οι διδαχές, το έργο και η εν γένει προσφορά ευλογημένων μοναχών που άνθησαν στους πνευματικούς λειμώνες γυναικείων κοινοβίων.
Για τον κουρασμένο οδοιπόρο της άνυδρης και αυχμηρής ερήμου της εποχής μας, είναι μια όαση η εντρύφηση στον θησαυρό των ασκητικών αυτών μορφών, όπως γλαφυρά και με πνευματική ευαισθησία περιγράφονται από τον π. Δημήτριο Καββαδία.
Διαστάσεις:  17×24  εκ.
Σελίδες:  974
Βιβλιοδεσία: Καλλιτεχνική, σκληρή
ISBN:  978-960-7735-90-4
Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015
Τιμή:  30 ευρώ ( + ταχυδρομικά)

Παραγγελίες: pek@vatopedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου