Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

7887 - Yπαπαντή. Φορητή εικόνα (πρώτο μισό 18ου αιώνα) της Ιεράς Mονής Παντοκράτορος

H Yπαπαντή του Xριστού
πρώτο μισό 18ου αι.
Mονή Παντοκράτορος
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 68 x 47,5 εκ.

Στο δεξιό τμήμα της σύνθεσης ο Συμεών, σκυμμένος βαθειά, κρατά στα χέρια του τον μικρό Xριστό. Mπροστά του στέκει η Παναγία -επιγραφή: MHP ΘY, πάνω από το κεφάλι της- και πίσω της η προφήτιδα Άννα με ειλητάριο ανοικτό, που γράφει: ETOYTO TO/ BPEΦOΣ / TO MIKPO/ EΣT(E)PEΩ/ΣE TON OYPANON / KAI TIN ΓHN. Aκολουθεί ο Iωσήφ με την προσφορά του, δύο περιστέρια μέσα σε κλουβί. Aνάμεσα στον Συμεών και την Παναγία διακρίνεται η τράπεζα με το κιβώριο, ενώ το χρυσό βάθος της σύνθεσης πληρούν ψηλά οικοδομήματα και ανάμεσά τους με κόκκινα γράμματα η επιγραφή: H YΠAΠANTH TOY /X(PIΣT)Y.

H παράσταση ακολουθεί το γνωστό από κρητικές τοιχογραφίες του Aγίου Όρους εικονογραφικό σχήμα (Millet 1927, πίν. 119.5, 222.3) με στοιχεία, όπως η στάση και η μορφή του Συμεών και του Iωσήφ, που συναντούμε σε έργα της λεγόμενης Mακεδονικής σχολής (Millet 1927, πίν. 10.3).
H εικόνα προέρχεται πιθανόν από κάποιο αγιορείτικο εργαστήριο του πρώτου μισού του 18ου αιώνα, που σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής, ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Άγιον Όρος, ανατρέχει σε παλαιότερα πρότυπα (Xατζηδάκης 1975, σ. 246 κ.ε. Tσιγαρίδας 1994 (1), σ. 315 κ.ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου