Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

7467 - Λαμπρός εορτασμός στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους με αριθμό ρεκόρ προσκυνητών (φωτογραφίες & βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Τους προστάτες του Παμμέγιστους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ γιόρτασε χθες μεγαλοπρεπώς, η Ιερά Μονή Δοχειαρίου  Αγίου Όρους.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο μεσημέρι, παρουσία του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστου Κασμίρογλου.
Την παραμονή της εορτής  προεξάρχοντος του Ουκρανού Επισκόπου Ομπούχοβο κ.κ. Ιωνά, πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία η οποία διήρκεσε 11 ώρες και στην οποία συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Δοχειαρίου και Λογγοβάρδας Πάρου κ.κ. Γρηγόριος και Χρυσόστομος καθώς και αρκετοί ιερείς και μοναχοί ως αντιπρόσωποι από μονές και σκήτες τόσο του Αγίου Όρους καθώς και από την υπόλοιπη επικράτεια και το εξωτερικό.
Χθες Σάββατο κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Ταξιαρχών σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που τηρείται στο Άγιον Όρος, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, λιτάνευση των ιερών λειψάνων που φυλάσσονται στη μονή καθώς και των Θαυματουργών εικόνων της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και του Ταξιάρχη ενώ στο τέλος ακολούθησε πλούσια μοναστηριακή τράπεζα.
       Χειροτονία Διακόνου
Μία ημέρα σαν τη χθεσινή αποφάσισε ο Καθηγούμενος Γρηγόριος να προσφέρει στο ιερό θυσιαστήριο ένα ακόμη πνευματικό του παιδί. Πρόκειται για τον Μοναχό Ονούφριο γιο του Ιερέα της Μεθώνης Πιερίας Ευάγγελου Καρακάση ο οποίος από χθες είναι ο νεότερος Δοχειαρίτης Διάκονος. Την χειροτονία σύμφωνα με πληροφορίες μας είχε εκφράσει την επιθυμία να τελέσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ουκρανίας Ονούφριος ο οποίος την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή λόγω κωλύματος ακύρωσε το ταξίδι του στο Άγιον Όρος. Όπως ήδη έχει ξαναγραφεί ο Ιερέας Ευάγγελος Καρακάσης ένας ενάρετος και πνευματικός λειτουργός του κυρίου έχει προσφέρει ως πολύτεκνος πατέρας 5 από τα 8 παιδιά του στο Μοναχικό βίο. Τρεις από τους πέντε γιους του βρίσκονται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου (2 ιερείς και 1 διάκονος)  ενώ οι δύο του κόρες εγκαταβιώνουν ως μοναχές στο Δοχειαρίτικο Μετόχι της Ι.Μ Θεοσκεπάστου  Σοχού  Θεσσαλονίκης. Ο Διάκονος Ονούφριος είναι τελειόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του  Α.Π.Θ και έλαβε το μοναχικό σχήμα πριν δύο χρόνια.
       Αριθμός ρεκόρ προσκυνητών 
Τίποτα δεν πτόησε τους εκατοντάδες προσκυνητές που φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και προσήλθαν στο Δοχειάρι για να τιμήσουν τους προστάτες του Ταξιάρχες, να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, μένοντας αρκετοί στο παρεκκλήσι της όλη τη νύχτα διαβάζοντας την παράκληση  και να λάβουν την ευλογία του Σεβάσμιου Καθηγουμένου Γέροντα Γρηγορίου. Πάνω από 650 προσκυνητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών για απαγορευτικό των πλοίων, λόγω του νοτιά, βρέθηκαν για δύο ημέρες στη φιλόξενη μονή. Οι πάντες γεύτηκαν την Αβραμιαία φιλοξενία των Πατέρων  οι οποίοι πρόθυμα τους διακονούσαν. Η τράπεζα ήταν ανοιχτή για όσους προσκυνητές ερχόταν στο μοναστήρι, το αρχονταρίκι και παράπλευροι χώροι ήταν συνέχεια γεμάτοι από κόσμο που απολάμβαναν εκτός τις ώρες της θείας λατρείας το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα, ενώ κανείς δεν έμεινε χωρίς κρεβάτι. Χαρακτηριστικές ήταν και οι στιγ​​μές κατά τις οποίες οι προσκυνητές έσπευδαν να συναντήσουν τον  Καθηγούμενο Γρηγόριο. Ήταν τέτοια η αγάπη του κόσμου και ο σεβασμός προς το πρόσωπό του που για αρκετή ώρα τον είχαν ''εγκλωβισμένο'' μη αφήνοντάς τον να μετακινηθεί. Πολύ περισσότερη όμως ήταν η αγάπη του Γέροντα προς τους πιστούς. Ενός ανθρώπου που δεν μπορείς να μην ξεχωρίσεις τις αρετές του, ενός ηγουμένου που μαζί με τα καλογέρια του διακονούν καθημερινά στο σπίτι των Αρχαγγέλων, την Παναγία  Γοργοϋπήκοο και προσεύχονται για όλους όσους έχουν ανάγκη. Αυτή ήταν εξάλλου και η παρότρυνση προς το εκκλησίασμα πριν την αγρυπνία. «Απόψε να προσευχηθούμε όλοι για την ειρήνη στον κόσμο».









































. . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου