Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

7121 - Το Άγιον Όρος του Jan Paul ten Bruggencate



Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Άγιο Όρος είχα την χαρά να γνωρίσω τον κ. Jan Paul ten Bruggencate, Ολλανδό φιλαγιορείτη, ηλικίας 84 ετών. Ο Jan Paul επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος τον Αύγουστο του 1967. Σ΄εκείνο το ταξίδι αποβιβάσθηκε στη Δάφνη από καΐκι που μετέφερε και τον Μητροπολίτη του Λένινγκραντ Νικόδημο, μια από τις σημαντικότερες, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ρωσίας(*). Κατάφερε να τον φωτογραφίσει τόσο στη Δάφνη όσο και στις Καρυές.



Το 1969 ήρθε ξανά στο Άγιο Όρος και φωτογράφισε στον πύργο της Ουρανούπολης την Joice Nankivell Loch(**).
Το κελλί Μαρουδά επισκέφτηκε και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά φέτος για πρώτη φορά η επίσκεψή του συνέπεσε με την Πανήγυρη της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Τον Γέροντα του κελλιού, ιερομόναχο Μακάριο, γνώρισε το 1973 στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όταν αυτός ήταν νέος μοναχός στη Συνοδία του Γέροντα Εφραίμ του Φιλοθεΐτη.
Για τον Jan Paul διάβασα και είδα φωτογραφίες του στο blog των Ολλανδών αδελφών Wim και Herman Voogd. Σε ερώτησή μου για τους δύο φιλαγιορείτες αδελφούς, μου απήντησε πως τους στέλνει φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, αλλά δε τους έχει συναντήσει ποτέ λόγω της μεγάλης απόστασης των πόλεων στις οποίες ζουν. 
Και εδώ συνέβη το απρόσμενο. Λίγες ώρες μετά, ο Wim Voogd έρχεται στο κελλί με δύο φίλους του για μια σύντομη επίσκεψη, αφού η πρώτη διανυκτέρευσή τους ήταν προγραμματισμένη στη γειτονική Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Οι φωτογραφίες του Jan Paul ten Bruggencate είναι από αναρτήσεις του blog Athos Agion Oros(***)












Διάβασε για τον Μητροπολίτη Νικόδημο: http://www.mospat.ru/gr/department/mitropolit-nikodim και για τον θάνατό του εδώ:http://www.parembasis.gr/index.php/menu-teyxos-131/2031-2007-131-11.

1 σχόλιο:

  1. Eυχης εργον θα ητο, να εχουν καταστη και μελη της Ορθοδοξου Εκκλησιας,εφ'οσον ειναι καλοπροαιρετοι και φιλοαγιορειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή