Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

7034 - Άψογη συνεργασία Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους και Πολεμικής Αεροπορίας για την διάσωση και αερομεταφορά δύο ασθενών από την περιοχή Παναγία του Αγίου Όρους, σε υψόμετρο 1500 μέτρων (δύο βίντεο)




.......









.......Στις 2/9/2015 και περί ώρα 14:00 ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά το Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους από Ρώσο προσκυνητή για δυο επείγοντα ιατρικά περιστατικά στην περιοχή της κορυφής του Άθωνα, ενός 73χρονου Κυπρίου κατοίκου Ηνωμένου Βασιλείου, και ενός 52χρονου Ρώσου προσκυνητή.
 
.......Από την τηλεφωνική επικοινωνία των ιατρών του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους με τους ασθενείς πιθανολογήθηκε οξεία ισχαιμική καρδιοπάθεια για τον 73χρονο Κύπριο προσκυνητή με γνωστό ιστορικό καρδιοπάθειας και υπογλυκαιμική κρίση με άτυπο προκάρδιο άλγος για τον 52χρονο Ρώσο προσκυνητή, επίσης με γνωστό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη. Δόθηκαν άμεσα οι ανάλογες για τον καθένα επείγουσες ιατρικές οδηγίες τηλεφωνικά και ξεκίνησε η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την οργάνωση της επιχείρησης διάσωσης των ασθενών.
Λόγω της λίαν δυσχερούς πρόσβασης του σημείου της Αθωνικής χερσονήσου στο οποίο βρισκόταν οι ασθενείς, αποφασίσθηκε η προσέγγιση να γίνει δια αέρος με συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι, απογειώθηκε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας από την 130 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Λήμνου, με οκταμελές πλήρωμα το οποίο έφτασε πρώτα στις Καρυές Αγίου Όρους περί ώρα 17:00, όπου επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο ο εφημερεύων ιατρός του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους Τσατσανίδης Γεώργιος και ο νοσοκόμος Ινελής Χρήστος και στη συνέχεια επιχείρησε να προσεγγίσει την περιοχή «Παναγία» σε υψόμετρο 1500 μέτρων περίπου, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο πριν την κορυφή του Άθωνα (2033 μέτρα).
Οι πρώτες προσπάθειες προσέγγισης των ασθενών ήταν ανεπιτυχείς, καθώς λόγω των δυσχερών συνθηκών της περιοχής η προσέγγιση του ελικοπτέρου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, οπότε αποφασίστηκε αρχικά η προσγείωση στο πλησιέστερο δυνατό σημείο, στην Ι. Μ. Αγίου Παύλου, όπου για ελάφρυνση του ελικοπτέρου αποβιβάστηκαν μέλη των επιβαινόντων και στη συνέχεια έγινε δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης των ασθενών στην περιοχή του καταφυγίου «Παναγία», επιτυχώς αυτή την φορά, με τους ασθενείς να παραλαμβάνονται με ειδικά φορεία διάσωσης (Δείτε εδώ βίντεο από τη διάσωση.) και να μεταφέρονται στην Ι. Μ. Αγίου Παύλου, όπου και προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και σταθεροποιήθηκαν ιατρικά οι ασθενείς.
Ακολούθησε αερομεταφορά τους προς Θεσσαλονίκη με συνοδεία του ιατρού και του νοσηλευτή του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι ασθενείς παραλήφθηκαν από ασθενοφόρο του  ΕΚΑΒ και διακομίσθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψε στις Καρυές περί τις 20:30 προκειμένου να αφήσει τον ιατρό και το νοσηλευτή του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους στην θέση εργασίας τους και ακολούθως συνέχισε προς τη βάση του στη Λήμνο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους που διακινδυνεύοντας και οι ίδιοι, συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας με επιτυχία την δύσκολη αυτή την αποστολή.
Ακολουθεί βίντεο τραβηγμένο από το ελικόπτερο που δείχνει την περιοχή του συμβάντος:
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν και το μονοπάτι που οδηγεί στον Άθωνα είναι βατό, υπό την έννοια ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες αναρριχητικές ικανότητες και δεξιότητες, δεν παύει να αποτελεί μια διαδρομή δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν κοντινοί οικισμοί όπου θα μπορούσε κάποιος να προστρέξει προς βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης του. Έτσι, παρόλο που είναι θεμιτή η θερμή επιθυμία πολλών προσκυνητών να προσκυνήσουν στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης στην κορυφή, η ανάβαση στην κορυφή του Άθωνα δεν θα πρέπει να επιχειρείται αλόγιστα από άτομα που δεν έχουν πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση ή από άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου