Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

7042 - Υποδοχή θαυματουργής εικόνας Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Σοχό Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες και βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή η υποδοχή της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους στο Σοχό Θεσσαλονίκης.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Πατέρες της Μονής μετέφεραν την Θαυματουργή εικόνα στον μετόχι τους την Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου η οποία αύριο Τρίτη εορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου πανηγυρίζει.

Η κατά το Αγιορείτικο τυπικό τελετή υποδοχής έγινε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Σοχού παρουσία του Καθηγουμένου της Ι.Μ Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου, των αρχών της πόλης και της περιοχής και πλήθους κόσμου που συνέρρευσε από διάφορες περιοχές της χώρας.
Μετά τις καθιερωμένες δεήσεις, την τελετή του αγιασμού και την αρτοκλασία ακολούθησε η θρησκευτική πομπή όπου κλήρος και λαός μετέφεραν πεζοί την Εικόνα της Γοργοϋπηκόου στο Μοναστήρι της Θεοσκεπάστου.
Συγκινητική στιγμή  στην όλη τελετή η απαγγελία του Ευαγγελίου από τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο καθώς και η αγάπη των κατοίκων του Σοχού  προς την Παναγία οι οποίοι είχαν τοποθετήσει τα χαλιά των σπιτιών τους στον κεντρικό δρόμο για να περάσει η πομπή.
Η τελετή ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με την άφιξη της Εικόνας της Παναγίας στην γυναικεία Μονή Θεοσκεπάστου την οποία υποδέχθηκε ο σεπτός Ποιμενάρχης της περιοχής Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης. Ακολούθησε η τελετή του Αγιασμού και οι χαιρετισμοί της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εικόνα θα παραμείνει για προσκύνηση για μία εβδομάδα στη Μονή  και συγκεκριμένα  μέχρι και  την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. (14 Σεπτεμβρίου, και ώρα 2.00, το μεσημέρι). 

Κάθε μέρα, στις 7.00 το πρωί,  θα τελείται η Θεία Λειτουργία, και στις 5.00 το  απόγευμα ο Εσπερινός. Μετά τη Θεία Λειτουργία, το πρωί, και μετά  τον Εσπερινό, το απόγευμα, θα ψάλλεται η Παράκληση της  Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.


. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου