Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

7087 - Επιστροφή Θαυματουργής Εικόνας Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Του Ηλία Προύφα
Με επίσημη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η τελετή επιστροφής της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Σοχό Θεσσαλονίκης στην Ι.Μ. Δοχειαρίου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραμονή της εορτής του Γενέσιου της Θεοτόκου η Θαυματουργή Εικόνα μεταφέρθηκε από το Άγιον Όρος στην πόλη του Σοχού και από εκεί με λιτανεία στο γυναικείο μετόχι της μονής την Ι.Μ. Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού.
Για μία εβδομάδα χιλιάδες πιστοί επώνυμοι και ανώνυμοι  από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου η οποία προθύμως υπακούει και ελεεί όλους όσους την ευλαβούνται και την επικαλούνται με πίστη. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισε και φέτος ο Πρώην Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος ως πιστός Δοχειαρίτης άφησε τις κομματικές του υποχρεώσεις και παρακολούθησε την αγρυπνία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και την πρωινή θεία λειτουργία
Καθημερινά πρωί και απόγευμα πιστοί έψαλλαν την παράκληση της Παναγίας ενώ από τις 8 το βράδυ τελούνταν ιερά αγρυπνία. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι όπου μετά την πολύωρη αγρυπνία, την πρωινή θεία λειτουργία και την παράκληση η εικόνα αναχώρησε και πάλι για το σπίτι της στο Άγιον Όρος.
Με την παρουσία του σεπτού Ποιμενάρχη της περιοχής Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Καραγιάννη Ιωάννη και του Περιφερειακού Συμβούλου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιου Κάγια οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην Ιερά Μονή συνόδευσαν με αυτοκινητοπομπή την εικόνα έως την Ουρανούπολη. Από εκεί δύο πλοία ένα με την Θαυματουργή εικόνα, τους πατέρες της μονής και τους άνδρες μετέβησαν στο Δοχειάρι ενώ το δεύτερο που παρέλαβε τις γυναίκες, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους ακολούθησε και παρέμεινε στην προκαθορισμένη απόσταση από τον αρσανά της μονής.
Μετά από σύντομη δέηση οι Πατέρες μετέφεραν την εικόνα στο μοναστήρι μέχρι και του χρόνου που και πάλι θα μεταφερθεί για το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα.













1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/9/15, 11:19 μ.μ.

    ΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΝΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΜΕ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ.

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΣΟΥ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή